Długość łuku krzywej
drzemmajster: Obliczyć długość łuku krzywej y =arcsin(e
−x), x<0,1>
Mam problem do pewnego momentu, otóż:
L= ∫
√1+f '(x)2
więc
| | e−x | |
f'(x)= − |
| (to tak w skrócie ile mi wyszło, bo troche czasu by zajelo |
| | √1−e−2x | |
przepisywanie obliczeń)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | e−2x | | 1−e−2x+e−2x | | 1 | |
1+ |
| = |
| = |
| |
| | 1−e−2x | | 1−e−2x | | 1−e−2x | |
i tu się zaciąłem:
L= ∫
√1+f '(x)2
nie mam pojecia jak policzyć taka całkę

jakieś pomysły ?
16 cze 10:25
drzemmajster: nie wiem, może popełniłem jakiś bład w obliczeniach i tak nie powinno wyjść, ale ja żadnego nie
widzę, tylko teraz taka dziwna całka sprawia mi problem
16 cze 10:27
Jerzy:
| | e−2x | |
= ∫ |
| dx ... i podstaw: √2 −e−2x = t |
| | e−2x*√1 − e−2x | |
16 cze 10:49
Jerzy:
.... i dalej 1 − e
−2x = t
2 ⇔ 2e
−2xdx = 2tdt ⇔ e
−2xdx = tdt
| | tdt | | dt | |
.... = ∫ |
| = ∫ |
| |
| | (1 − t2)*t | | 1 − t2 | |
16 cze 10:56
drzemmajster: | | dx | | 1 | | x−a | |
i to jest ten wzór z ∫ |
| = |
| ln |
| + C? |
| | x2−a2 | | 2a | | x+a | |
16 cze 11:03
Jerzy:
Tak, ten.
16 cze 11:05
drzemmajster: ok, dziękuje
16 cze 11:07
drzemmajster: tylko tutaj nasz x=t, a a=1, co nie ?
16 cze 11:08
Jerzy:
| | dx | | dx | |
∫ |
| = − ∫ |
| |
| | x2−a2 | | a2 − x2 | |
16 cze 11:12