Szereg Fouriera
Benny: Rozwinąć funkcje
| | ⎧ | x, 0<x<π | |
| f(x)= | ⎩ | π, π<x<2π |
|
w szereg Fouriera.
16 cze 17:08
jc:
f(x) ≈ ∑a
n e
inx
a
n = 1/(2π) [ ∫
0π x e
inx dx + ∫
π2π e
inx dx ]
n ≠ 0
| | (−1)n | |
∫π2π einx dx = − |
| |
| | in | |
∫
0π x e
inx dx = ... (przez części)
16 cze 17:23
Benny: Dziwnie to wygląda. Jak pamiętam na zajęciach był robiony przykład to było tak:
| | 1 | | nπx | |
an= |
| ∫−ddf(x)cos( |
| )dx |
| | d | | d | |
| | 1 | | nπx | |
bn= |
| ∫−ddf(x)sin( |
| )dx |
| | d | | d | |
Funkcja dodatkowa musiała spełniać warunki Dirichleta:
Przedziałami monotoniczna, ciągła oraz:
Tutaj zatrzymałem się przy 3 warunku i nie wiedziałem co zrobić jak nie spełnia. Słyszałem, że
ten warunek jest zamienny z jakimś innym.
16 cze 17:45
jc: Twoja funkcja jest ciągła
16 cze 18:25
Benny: Chodzi mi o ten warunek
16 cze 18:26
jc: Czym w tym wzorze są a i b?
16 cze 18:28
Benny: Końce przedziałów.
16 cze 18:35
piotr: jc policzył szereg zespolony Fouriera
można rozwijać także w szereg sinusowy albo w kosinusowy
16 cze 18:43
jc: Chodzi o zbieznośc punktowową w punktach nieciągłości.
Jeśli naszą funkcję rozszerzymy do funkcji okresowej,
to szereg na końcach przedziałów nie da wartości funkcji, tylko śrdenią.
Ale możemy sobie z tym poradzić uzupełniając funkcję do funkcji parzystej,
a potem rozszerzając do okresowej. Taka funkcja będzie ciągła na całej prostej.
Tylko, że 2π zamieni się na 4π (może coś zmyslam?).
16 cze 19:29
Benny: W ogóle nie jestem w temacie. Nie ogarniam tego za bardzo
16 cze 20:07
jc: Nie przejmuj się, policz po prostu współczynniki, czyli odpowiednie całki.
16 cze 20:09
Benny: Gdzieś fajnie o szeregach Fouriera można poczytać?
16 cze 20:15