równanie
stokrotka: rozwiąż równanie
z8+16z4+256=0
doszłam do momentu, że z4 = −8 − 8√3 i i nie bardzo wiem co dalej
16 cze 13:27
zef: Zacznij z podstawieniem t=z4 może łatwiej będzie
16 cze 13:31
Janek191:
t
2 + 16 t + 256 = 0
Δ = 256 − 4*256 = − 3*256 = 256*3 i
2
√Δ = 16
√3 i
| | − 16 + 16√3 i | |
t = |
| = − 8 + 8√3 i lub t = − 8 − 8√3 i |
| | 2 | |
z
4 = − 8 + 8
√3 i lub z
4 = − 8 − 8
√3 i
Teraz oblicz po cztery pierwiastki 4 stopnia.
16 cze 13:40
Jack:
ja bym proponowal raczej w ten sposob :
z
8 + 16z
4 + 256 = (z
4 + 16)
2 − 16z
4 = (z
4+16)
2 − (4z
2)
2
ze wzoru na roznice kwadratow :
(z
4+16)
2 − (4z
2)
2 = (z
4 − 4z
2 + 16)(z
4 + 4z
2 + 16)
teraz to wyrazenie : (z
4 + 4z
2 + 16) mozna zapisac jako :
z
4 + 4z
2 + 16 = (z
2 + 4)
2 − 4z
2 = (z
2 + 4)
2 − (2z)
2 = (z
2 − 2z + 4)(z
2 + 2z + 4)
zatem
z
8 + 16z
4 + 256 = (z
4 − 4z
2 + 16)(z
2 − 2z + 4)(z
2 + 2z + 4)
jesli to ma sie rownac zero to
z
4 − 4z
2 + 16 = 0 lub z
2 − 2z + 4 = 0 lub z
2 + 2z + 4 = 0
a dalej juz prosto
16 cze 13:43
Mariusz:
z4=
już ma więc dobrym pomysłem będzie wzór de Moivre
16 cze 20:11
Mila:
z
4=−8 − 8
√3 *i
|−8 − 8
√3 *i|=16
| | √3 | |
sinφ=− |
| kąt III ćwiartki |
| | 2 | |
| | | | | |
zk=4√16*(cos |
| +i sin |
| ), k={0,1,2,3,4} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*( |
| +i* |
| )=1+1√3*i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
licz dalej
16 cze 21:19