Wyznacz przedziały
disc: Wyznacz przedziały w których funkcja f(x)=x√2−x2 jest malejąca oraz zbaqdaj czy posaida
maksimum lokalne właściwe
16 cze 08:56
Jerzy:
1) ustal dziedzinę
2) policz pochodną
16 cze 09:00
disc: Dobrze liczę pochodną?
y'(x)=x'*
√2−x2+x*(
√2−x2)'
| | 1 | |
y'(x)=1*√2−x2+x* |
| *√2−x2 |
| | 2√2−x2 | |
16 cze 09:41
Jerzy:
Żle drugi człon .. dlaczego mnożysz na końcu przez √2−x2 ?
16 cze 09:44
disc: zle spojrzalem na wzory. ok, ale mam cos takiego i nie wiem za bardzo co dalej
16 cze 09:52
disc: | | 2(x2−1) | |
bo wynik powinien wyjsc f'(x)=− |
| i nie wiem skad sie wzial  |
| | √2−x2 | |
16 cze 09:55
Jerzy:
| | 1 | | x2 | |
f'(x) = √2−x2 + x* |
| *(−2x) = √2−x2 − |
| = |
| | 2√2−x2 | | √2−x2 | |
| | 2 − x2 − x2 | | 2 − 2x2 | | 2(1−x2) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | √2−x2 | | √2−x2 | | √2−x2 | |
16 cze 09:59
disc: dzieki, ale skad wzailes −2x? nigdzie we wzorze nie ma
16 cze 10:13
Jerzy:
| | 1 | |
pochodna funkci wewnętrznej : (√2−x2)' = |
| *(−2x) |
| | 2√2−x2 | |
16 cze 10:15
disc: no tak! wszystko jasne. dzieki wielkie
f(x)↘ dla x∊(√−1 ; √1)
zgadza sie?
16 cze 10:28
disc: znaczy sie f(x)↘ dla x∊(√−2;√2)
16 cze 10:32
Jerzy:
Nie
16 cze 10:32
disc:

musialem to narysowac

f(x)↘ dla x∊ (−
∞;0) zgadza sie?
16 cze 10:45
Jerzy:
Dalej żle.... o znaku pochodnej decyduje znak licznika: y = − 2(x2 − 1)
narysuj tą funkcję
16 cze 10:59
disc:

f'(x)↘ dla x∊ (0;
∞)
czyli f(x)↘ dla x∊(0;
√2>
teraz powinno byc dobrze
16 cze 11:15
Jerzy:
W jakim przedziale pochodna jest dotatnia ?
16 cze 11:16
disc: od (−1;1)
16 cze 11:19
Jerzy:
Czyli tam funkcja jest rosnąca, jest malejąca dla: x ∊ (−∞,−1) U (1,+∞)
Teraz sprawdzamy ekstrema
16 cze 11:22
disc: max = 1
min = −1
czyli
minimum i maksimum funkcji wychodzi 0
16 cze 11:36
Jerzy:
A dlaczego 0 ?
16 cze 11:37
disc: fmax=0
fmin=0
po podstawieniu oczywiscie max=1 i min=−1 do f(x)=−2(x2−1)=0
16 cze 11:38
Jerzy:
Szukasz ekstremum funkcji, ani pochodnej
16 cze 11:39
disc: ej, nie, pomieszalo mi sie, sorry
16 cze 11:39
disc: f(−1)=−1
f(1)=1
min=−1
max=1
16 cze 11:42
Jerzy:
OK
16 cze 11:42
disc: dzieki wielkie ! wytlumaczyles mi lepiej niz w szkole. szacunek Jerzy
16 cze 11:43