Winda -osoby
6-latek : Mam następne zadanie i w tym zadaniu mam się powolac na 2 twierdzenia
Tw nr 1
Liczba wszystkich funkcji określonych na k−elementowym zbiorze X o wartościach w n−elementowym
zbiorze Y jest rowna n
k
Tw. nr 2
Liczba wszystkich funkcji rownowatosaciowych określonym na k−elementowym zbiorze X o
| | n! | |
wartościach w n −elementowym zbiorze Y jest rowna Vkn= |
| ! |
| | n−k | |
Tresc zadania ;
DO windy zatrzymującej się na 8 pietrach wsiadły 3 osoby
Obliczyc na ile sposobow osoby te mogą
a) opusic winde
b) wysiać na roznych pietrach
c) wyjść z windy na 8 piętrze
Tak się zastananwiam co to będzie n a co k ?
W b) to na pewno będzie funkcja roznowartosciowa
16 cze 23:41
Saizou :
pomyśl skąd dokąd będą te funkcje
16 cze 23:43
6-latek : Jeśli przyjmę ze k=8 i n=3 (nie wiem czy dobrze to a) 38
16 cze 23:50
Saizou :
inaczej
ludziom przypisujemy piętra czy
piętra przypisujemy ludziom ?
16 cze 23:53
6-latek : Ja bym powiedział ze ludziom przypisujemy pietra
16 cze 23:55
Saizou :
no tak, każdy człowiek ma do wyboru, któreś piętro
na pierwszym piętrze ile osób może wysiąść?
na drugim...
na trzecim...
...
w sumie mamy 38
17 cze 00:01
6-latek : Muszse się nad tym jeszcze zastanowić Saizou bo spojrzałem do odpowiedzi i mam do a)
V38=83= 512
17 cze 00:06
6-latek : Jest tak ze dziedzina tej funkcji to zbior pasazerow a zbior wartości to pietra
17 cze 00:08
Metis:

Piętrom przypisujemy liczbę ludzi.
Funkcją nazywamy przyporządkowanie każdemu elementowi jednego zbioru dokładnie jednego elementu
drugiego zbioru.
17 cze 00:39
Metis: *Ludziom przypisujemy piętra. Źle napisałem, dobrze narysowałem
17 cze 00:40
Janek191:
D = { O1, O2, O3} ZW = { p1,p2,p3,p4,p5,p6,p7,p8 }
k = 3 n = 8
N = 83
17 cze 07:41
6-latek : Witaj

A moglbys wytlumaczyc dlaczego tak ?
To znaczy dlaczego dziedzina to osoby a zbior wartości to pietra ?
17 cze 08:16
6-latek : Jak to rozpoznać ?
17 cze 08:20
17 cze 08:24
Jerzy:
Cześć

Sprawa jest porosta.Wiesz, co to jest funkcja i wiesz,że jednemy argumentowu fukcji (x)
może być przyporządkowana dokładnie jedna wartość funkcji f(x).
Zastanów się, czy pasażer może wysiąść jednocześnie na dwóch pietrach ?
Z drugiej strony, gdyby dziedziną były pietra, to np. I pietru mógłbyś przyporzadkować
3 pasażerów, ,a to nie byłaby funkcja.
17 cze 08:33
6-latek : Witaj
Jerzy 
No tak . Niby proste . ale sprawia mi to jeszcze trudność .
17 cze 08:48
6latek : Jerzy a moglbys podac jeszcze pare przykladow gdzie trzeba się zastanowić co będzie
dziedzina a co wartoscia funkcji ?
17 cze 13:05
jc: Na ile sposobów możesz rozdać 6 różnych książek 3 osobom tak, aby
każda dostała co najmniej jedną książkę?
17 cze 13:20
Jerzy:
Teraz się zastanów, czy możesz dwum osobom dać jedną książkę
lub czy jedna osoba może otrzymać dwie książki (pamietaj o własności funkcji:
jednemu argumentowi → jedna wartość, jedna wartość → kilka argumentów)
17 cze 13:28
Jerzy:
jc trochę Ci utrudnił zrozumienie ustalenie dziedziny i przeciwdziedziny,
przyjmij: na ile sposobów możesz rozdać 6 książek 3 osobom
17 cze 13:30
6latek : Czesc

czyli tutaj będzie n=6 i k=3
17 cze 13:30
Jerzy:
daruj sobie n i k ( to Cie bedzie mylić ) , ustal co jest dziedziną, co przeciwdziedziną
17 cze 13:31
6latek : Wedlug mnie osoby to dziedzina a książki przeciwdziedzina
17 cze 13:40
Jerzy:
A widzisz, nie tak

3 książki trafiają do jednej osoby:
3K → 1osoba ( 3 argumentom przyporządkowana jest jedna wartość ),
a więc dziedziną jest ...?
17 cze 13:45
Jerzy:

Popatrz: dwie pierwsze książki trafiły do A, dwie nastepne do B, i ostatnie dwie do C
17 cze 13:48
Jerzy:
Gdyby było odwrotnie ( żle) , to jednej osobie przyporządkowałbyś trzy książki,
a to nie jest funkcja
17 cze 13:49
6latek : ja wlasnie Jerzy sie przed chwila zastanowiłem jeszcze raz i miałem napisac ze ma być
odwrotnie
Na razie dziekuje spadam do pracy .
17 cze 13:51
Jerzy:
Zle napisałem .... jedną książkę nie można przyporządkować dwum osobom
17 cze 13:54
6latek : Nie miałem za dużo zcasu myslec nad tym , ale jest to dla mnie ciężkie \Po prostu nie bardzo
to rozumiem
17 cze 22:51
6latek :

To chyba lepiej będzie sobie rysować grafy
17 cze 23:10