funkcja kwadratowa f w postaci kanonicznej
Zagrożony: 2.23 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, że dla argumentu 2
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą, równą −3, a do jej wykresu należy punkt A(4,−1).)
2.24 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, że dla argumentu −5
funkcja przyjmuje wartość największą, równą −8, a do jej wykresu należy punkt A(−3, −9).
2.25 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, żezbiór wartości
funkcji jest przedziałem (−nieskończonośc; 18>, a wartość 10 funkcja przyjmuje dla dwóch
argumentów: 3 i −1.
16 cze 08:44
===:
... jak widzę koleżka jest na rozszerzonej ... i zagrożony
16 cze 09:55
Janek191:

2.23
f(2) = q ⇒ p = 2
f(2) = − 3
więc
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x − 2)
2 − 3 oraz A =( 4 , − 1)
więc
− 1 = a*( 4 − 2)
2 − 3
− 1 = 4 a − 3
4 a = 2
a = 0,5
Odp. f(x) = 0,5 *(x − 2)
2 − 3
======================
16 cze 12:45
Janek191:
2.24 rozwiązujemy analogicznie.
16 cze 12:47
Janek191:

2.25
ZW = ( −
∞ , 18 > ⇒ q = 18
| | − 1+ 3 | |
f(−1) = f(3) = 10 więc p = |
| = 1 |
| | 2 | |
zatem
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*(x − 1)
2 + 18 oraz f(3) = 10
10 = a*( 3 − 1)
2 + 18
10 = 4 a + 18
4 a = − 8
a = − 2
Odp. f(x) = − 2*( x − 1)
2 + 18
=====================
16 cze 12:52