matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PRAWDOPODOBIENSTWO
Dosiaa:
w serii liczącej 100 sztuk zdarza sie srednio 5 szt wadliwych. Jakie jest prawdopodobienstwo, że losując a. 6 sztuk trafimy na 1 wadliwą b. 10 szt trafimy na 5 wadliwych
16 cze 19:29
Jerzy:
a)
100
6
|Ω| =
5
1
95
5
|AI =
*
b)
100
10
|Ω| =
5
5
95
5
IBI =
*
16 cze 20:15