całka
błąd: Czy może ktoś mi wskazać gdzie popełniam błąd?
∫cosx * e
sinx * sinxdx =
sinx = t
cosxdx = dt
| | dt | |
= ∫cosx * et * t * |
| =∫et *tdt = |
| | cosx | |
f = t g' = e
t
f'=1 g = e
t
= t * e
t − ∫1 * e
t = sinx * e
sinx − t * e
t = sinx * e
sinx − sinx * e
sinx = 0
16 cze 17:21
jc:
∫(cos x)(sin x) e
sin x dx = ∫ (sin x) e
sin x (sin x)' dx = ∫t e
t dt, t=sin x
∫t e
t dt = ∫ t (e
t)' dt = t e
t − ∫e
t dt = te
t − e
t = (sin x)e
sin x − e
sin x
Już widzę, ostatnia całka! Przy okazji, nie myślisz chyba, że tak możesz pisać
na sprawdziane. Na samym początku pod jedną całką x i t
16 cze 17:28
Leszek: calka. ∫1*etdt =et
Koncowy wynik wyglada nastepujaco sinx*esinx−esinx
16 cze 17:32
błąd: "Przy okazji, nie myślisz chyba, że tak możesz pisać na sprawdziane."

?
16 cze 17:47
błąd: ale przecież całka z 1 to x, dlaczego to się omija?
16 cze 17:51
Leszek: Ale nigdzie nie masz calk . ∫1*dx
16 cze 17:54
błąd: wzór na liczenie przez części f*g − ∫f'*g i w takim razie w całce będzie ∫1*et dx
16 cze 17:56
jc: No to pisz w ten sposób. Oczywiście na wynik nie ma to wpływu bo (cos x)/(cos x)=1,
ale wstawianie takiej dziwnej jednynki nie ma sensu (5 linia). Gorzej z linią 4.
16 cze 18:18
Leszek: Wynik calk . ∫1*e
tdt = e
t. i nic wiecej.





!
16 cze 18:43