prawdopodobieństwo
zadanie: wiadomo że przeciętnie 2% badanych urządzeń ma wadę. Do wykrycia wady korzysta się z testu
który wykrywa wadę u 7% dobrych urządzeń i nie wykrywa wady u 5% zepsutych urządzeń. Obliczyć
prawdopodobieństwo że wylosowane urządzenie jest dobre jeśli wiadomo że test nie wykrył
uszkodzenia
16 cze 22:25
g: Zdarzenia oznaczam:
D urządzenie dobre,
W urządzenie wadliwe
↑ test stwierdził że jest dobre
↓ test stwierdził że jest wadliwe
Z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
P(↑) = P(↑|D) * P(D) + P(↑|W) * P(W) = 0.93*0.98 + 0.05*0.02
W zadaniu trzeba obliczyć P(D|↑)
| | P(D∩+) | | P(↑|D) * P(D) | | 0.93*0.98 | |
P(D|↑) = |
| = |
| = |
| |
| | P(↑) | | P(↑) | | 0.93*0.98 + 0.05*0.02 | |
17 cze 22:12