Całka podówjna
drzemmajster: teraz mam inny problem, z której strony ugryźć taka całkę:
| | x | |
∫∫ |
| dxdy, gdzie 0≤x≤1, 1≤y≤√3 |
| | (x2+y2)2 | |
próbowałem wyciągnać x przed nawias (najpierw po y a potem po ) ale męczy mnie ten x jeszcze w
mianowniku:
jakieś wskazówki ?
16 cze 13:59
Jerzy:
| | x | |
To całka podwójna ... = ∫ [∫ |
| dy]dx |
| | x2+y2 | |
16 cze 14:02
drzemmajster: wiem że jest podwójna, ale licząc tą wewnętrzną (po d/dy) mam problem, trzeba ją przez
podstawienie czy jak ?
16 cze 14:05
drzemmajster: tylko tam na dole jest suma kwadratów x i y podniesiona do kwadratu
16 cze 14:06
jc:
| | xdx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = − |
| |
| |
| | (x2+y2)2 | | 2 | | x2+y2 | |
| | 1 | |
∫01 ... dx = |
| [1/y2 − 1/(1+y2) ] |
| | 2 | |
∫[1/y
2 − 1/(1+y
2) ] dy = −1/y − arctag y
∫∫ ... dxdy = [−1/y − arctag y]
1√3 = − (1/
√3−1) − (π/3 − π/4)
16 cze 14:20
drzemmajster: a z czego tu korzystałeś?
16 cze 14:37
Jerzy:
to spostrzegawczość:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
(− |
| * |
| )' = − |
| *(− |
| )*(2x) = |
| |
| | 2 | | x2+y2 | | 2 | | (x2+y2)2 | | (x2+y2)2 | |
16 cze 14:41
drzemmajster: czyli w tej można odwrócić kolejność całkwania, bo iloczyn jest rodzielny ?
16 cze 14:43
jc: Raczej dlatego, że wartości funkcji są dodatnie. Funkcja jest nieograniczona,
więc mógłby się pojawić jakiś problem, ale skoro całka jest skończona?
Masz rację, rzecz wymaga uzsadnienia
16 cze 14:48
Jerzy:
Da się tą całkę policzyć "klasycznie" , ale obliczenia są dość żmudne.
16 cze 14:54
jc: Bzdurę napisałem, funkcja podcałkowa jest oczywiście ograniczona, a przy tym ciągła.
Można zmieniać kolejnośc całkowania.
Jerzy, co masz na myśli? rachunek bez zmiany kolejności całkowania?
16 cze 15:20
Jerzy:
| | a | | 1 | | a2 + y2 − y2 | |
Nie .. ∫ |
| dy = |
| [∫ |
| dy] = |
| | (a2 + y2)2 | | a | | (a2 + y2)2 | |
| | 1 | | dy | | y2 | |
= |
| [∫ |
| dy − ∫ |
| dy] ... itd. |
| | a | | a2+y2 | | a2+y2 | |
16 cze 15:27
Jerzy:
Tzn ..tak , bez zmiany kolejności
16 cze 15:28
Jerzy:
pod drugą całką oczywiście (a2 + y2)2 w mianowniku
16 cze 15:29
drzemmajster: chciałem tak jak ty Jerzy robić na początku, ale wolałem się wstrzymać
16 cze 15:31