matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.6.2010
Zadania
Odp.
8
Kaśka:
sinx * x=
5
Kris:
Powierzchnia stanu Kansas jest równa 213 000 km
2
. Przyjmując, że ma on krztałt prostokąta o jednym boku swukrotnie dłuższym od drugiego, podaj, jakie byłyby wymiary tego prostokąta w
23
Kaaasia:
Jak się zabrać za tą granicę, aby znaleźć asymptoty
f(x)=
e
x
e
x
−1
Jak w ogóle dziedzinę tu określić
bo wychodzi, że e
x
= 0, bynajmniej mi się tak wydaje
8
OLKA:
∫sinx /cosxdx=
19
Damian:
Witam, proszę bardzo o pomoc bo nie za bardzo wiem jak się zabrać do tego zadanka.. Dla jakich wartości p dziedziną funkcji
7
Kaaasia:
∫
sinx
cos
4
x
32
Bartek:
Witam, pomoże mi ktoś z takimi ciągami ? Z góry wielkie dzięki ! a
n
=
√
n
2
+4
√
n
+9
−(n+3)
13
wyrażenia wymierne:
Pomóżcie to obliczyć.
2
x:
Przekątne rombu mają długości 12 cm i 12
√
3
cm, Kąty tego rombu mają miary ?
5
nyśka:
W czasie kwesty zebrano do puszki 150 zł. Wśród 41 zebranych monet była tylko jedna złotówka, a poza tym tylko dwuzłotówki i pięciozłotówki. Ile było pięciozłotówek, a ile dwuzłotówek ?
9
Dominika:
Oblicz objętość kuli o promieniu 2m.
1
ANA:
Czy to prawda że są już klucze do matur? Nie mogę nigdzie znaleźć...
1
Student:
7x=(przystaje) 5 (mod 2009) Prosiłbym o rozwiązanie z krótkim uzasadnieniem ponieważ nie wiem co się robi w przypadku takim jak ten. Bardzo bym był wdzięczny za jak najszybszą odpowiedź
13
julka:
Zadania z fizyki. Pomóżcie
Rachunki dam radę sama policzyć tyko że nie wiem ja za te zadania się zabrać
4
Misiek:):
Narysuj siatke garniastoslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi podstawy dlugosci 2 cm i krawedzi bocznej 3 cm.oblicz Pb,Pc v
10
Ola:
:::rysunek::: czesc. potrzebuje pomocy przy tym zadaniu.
11
imię lub nick:
24. Korba OA porusza się z prędkością kątową ω = 2 [rad/s] i przyśpieszeniem kątowym ε = 1 [rad/s²]. Dla przedstawionego schematu, wyznaczyć prędkości i przyśpieszenia liniowe
2
michał:
1
a) log
<
/div>
(x
2
−5x+4)=0
2
b)log(9+log
3
(log
2
x))+1=0
40
Godzio:
:::rysunek::: Kolejne zadanko do sprawdzenia:
0
michał:
log
5
(log
2
x)
2
=2+log
2
x
9
1
Madzia:
Hej, mam problem z jeszcze jednym (dość ciekawym) zadankiem. Jakby ktoś chciał troszkę pogłówkować, będę wdzięczna
. Otóż: na jednym poziomie stoją dwa naczynia, każde w
3
czesc:
ile punktów wspólnych ma okrąg o średnicy 5 z prostą jeśli środek tego okręgu oddalony jest od tej prostej o 4
22
gruszkins:
Chce sie upewnić czy dobrze zrobilem zadanie (zeby mniej wiecej wiedziec) Rozłóż wielomian na czynniki:
3
Ania:
Jak wykorzystać wzór (f * g)' = f'g + fg' kiedy mamy trzy nawiasy? tzn np. w sytuacji ((x2 + 2)(x3 − 4)(x5 − 3))'
0
Aga:
podane funkcje to : y=x
2
−2x
2
Piotrek:
Obliczyć pole zawarte pomiędzy funkcjami:
3
gruszkins:
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych jeśli cos α =
5
13
15
hamerpl:
Witam mam problem z Zadaniem oczywiscie na matme.
9
iwona:
a.) 27x
3
+54x
2
−x−2=0
11
iwona:
Liczby 2,−1 oraz 5 są pierwiastkami wielomianu w(x) stopnia trzeciego i w(x)=40. Wyznacz współczynniki tego wielomianu.
2
dd:
dwa pola w kształcie prostokąta , które są podobne obsiano żytem, Pierwsze pole ma 75 m długości i 25 m szerokości, Dłuższy bok drugiego pola ma długość 18m , Pozostały bok drugiego
6
Madzia:
Mam problem z zadaniem: oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
) wiedząc, że a
6
+a
9
+a
12
+a
15
= 20. Bardzo proszę o pomoc
Chodzi mi o
4
muszka:
Obliczyć całki
2
∫
(x+6)
5
dx
1
muszka:
Wyznaczyć punkty przegięcia y=(2x+5)e
4x+1
3
muszka:
Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstremów funkcji y=5x−ln(x−1)
2
muszka:
Wyznaczyć asymptotę funkcji, umie ktoś
0
muszka:
Wyznacz granicę ciągu − proszę o pomoc!
15
Arek:
Metoda podstawiania
7
monika:
lim ex−1 x→0 x2
13
ja:
w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 3 i 4 wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość:
6
Ania:
Problem ze znakami, pochodna
1
OLKA:
x:cosx=
2
KRISU:
wyznaczyć całkę ogólną równania zupełnego
(2xcosy)dx+(2y−x
2
siny)dy=0
4
sasa:
W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę o 30 stopni mniejszą od miary kąta między ramionami , Kąt między ramionami ma miarę:
1
kocurr:
oblicz objetosc kuli ktorej pole powierzchni calkowitej wynosi 64pi
3
gocha:
rozwiaz rownania (x−1)
3
+(2x+3)
3
=27x
3
+8
1
KRISU:
(2xcosy)dx+(2y−x
2
siny)dy=0 ↑ ↑
1
Tadeusz:
3
xxxxz:
wykaż ze ciąg jest rosnący a) an = n do kwadratu− n b)an= n/n+4 c)an=2n−n/2n+1 d)an=4n+1/3n+1
3
aha:
dwa pola w kształcie prostokąta , które są podobne obsiano żytem, Pierwsze pole ma 75 m długości i 25 m szerokości, Dłuższy bok drugiego pola ma długość 18m , Pozostały bok drugiego
6
Godzio:
:::rysunek:::
1
łi:
lim x→π
sin
2
x
1+cos
3
x
15
Dominika prosi o pomoc:
jak ktoś poprawnie rozwiąże moje zadnia doładuje konto telefonu za 30 zł
1
Dominika prosi o pomoc:
Rzucamy pięcioma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) tzw. generała czyli na każdej kostce takiej samej liczby oczek
2
Dominika prosi o pomoc:
Rzucamy monetą pięć razy. Oblicz jakie jest prawdobodobieństwo że: a)co najmniej raz wypadnie orzeł
1
Dominika prosi o pomoc:
Przyjmijmy że prawdopodobieństwo iż osoba z która umuwiłeś sie na randkę w ciemno jest dowcipna, wynosi 0,4, prawdopodobieństwo ze jest nieśmiała wynosi 0,3, a z tego że ma obie te
2
Dominika prosi o pomoc:
Z dworca prowadza 2 wyjścia: wyjście A na przystanek autobusowy oraz B na postój taksówek. Stwierdzono ze pasażer wychodzi wyjściem A z prawdobodobieństwem 70% a wyjściem B z
1
Dominika prosi o pomoc:
Rzucamy kostka do gry, a nastepnie losujemy jedną karte z talii 36 kart ( od 2 do 10). jakie jest prawdobodobieństwo że liczba na karcie będzie rowna liczbie wyrzuconych oczek?
0
zaneta19916:
z osiemnastu jednakowej długości kawałków drutu zespawano szkielet graniastosłupa sześciokątnego prawidłowego o objętości 3√3 /2 dm3. jaka długość miały kawałki drutu?
2
zaneta19916:
z osiemnastu jednakowej długości kawałków drutu zespawano szkielet graniastosłupa sześciokątnego prawidłowego o objętości 3√3 /2 dm3. jaka długość miały kawałki drutu?
3
wojtek :
proszę o sporządzeni tabelki do funkcji f(x)= −3x+1
1
wojtek :
proszę o sporządzenie funkcji F(x)= −3x+1 i opisanie wlasnosci
1
wojtek :
jesli mamy f(x)=4 i jest to funkcja stała to jak mam okreslić dziedzinę zbiór wartoci miejsce zerowe itp.?