Pochodna i trzy nawiasy
Ania: Jak wykorzystać wzór (f * g)' = f'g + fg' kiedy mamy trzy nawiasy?
tzn np. w sytuacji ((x2 + 2)(x3 − 4)(x5 − 3))'
16 cze 19:16
Ania: Tzn nie jestem pewna czy akurat tu powinnam wykorzystać ten wzor, jak da sie jakos inaczej to
proszę o sugestie.
16 cze 19:19
kanikuła:
[f*(g*h)]'= f'*(g*h)+f*(g*h)'=f'*g*h+f(g'*h+ g*h')= f'*g*h+f*g'*h+f*g*h'
(f*g*h)'= f'*g*h+ f*g'*h+ f*g*h'
16 cze 19:58
AS:
Określić pochodną (f*g*h)'
Krok 1
Trzykrotnie napisać f*g*h + f*g*h + f*g*h
Krok 2
W pierwszym wyrażeniu w f zaznaczyć ' (pochodna)
w drugim wyrażeniu w g zaznaczyć ' (pochodna)
w trzecim wyrażeniu w h zaznaczyć ' (pochodna)
otrzymamy
(f*g*h)' = f' *g * h + f * g' * h + f * g * h'
16 cze 20:17