prawdobodobięństwo
Dominika prosi o pomoc: Przyjmijmy że prawdopodobieństwo iż osoba z która umuwiłeś sie na randkę w ciemno jest
dowcipna, wynosi 0,4, prawdopodobieństwo ze jest nieśmiała wynosi 0,3, a z tego że ma obie te
cechy wynosi 0,1. Oblicz jakie prawdopodobieństwo jest że umuwisz się na randkę z osobą
która:
a)jest dowcipna lub nieśmiała
b)nie ma poczucia chumoru i jest niesmiała
c)jest smiała ale nie ma poczucia chumoru
d)nie jest ani dowcipna ani niesmiała
16 cze 10:29
Gustlik: Przyjmij, że A oznacza osobę dowcipną, a B − nieśmiała.
Zatem:
P(A)=0,4
P(B)=0,3
P(A∩B)=0,1
ad a) Słowo "lub " oznacza sumę zbiorów, czyli P(AUB)
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,4+0,3−0,1=0,6
ad b)
nie ma poczucia humoru, to dopełnienie A, czyli A'
nie ma poczucia humoru i jest niesmiała:
A'∩B=B\A=B\(A∩B) − wynika to z rachunku zbiorów
P(A'∩B)=P(B)−P(A∩B)=0,3−0,1=0,2
ad c) jest smiała , to B'
jest smiała ale nie ma poczucia chumoru, to B'∩A'
B'∩A'=(AUB)' − prawa de Morgana dla zbiorów
P(B'∩A')=P(AUB)'=1−P(AUB)=1−0,6=0,4
ad d) nie jest ani dowcipna ani niesmiała
nie jest ani dowcipna ani niesmiała → coś mi się wydaje, że to tak samo, jak punkt c).
18 cze 01:25