oblicz długośc drutu
zaneta19916: z osiemnastu jednakowej długości kawałków drutu zespawano szkielet graniastosłupa
sześciokątnego prawidłowego o objętości 3√3 /2 dm3. jaka długość miały kawałki drutu?
16 cze 10:09
mila: masz podana objętość czyli trzeba wykorzystac wzór na objętość Podaj
16 cze 11:59
mila: .w poodstawie jest sześciokat foremny czyli 6 jednakowych trójkatów równobocznych
pole trójkąta =a2*√3/2 jest ich 6 czyli pole podstawy Pp=6*a2√3/2 objętość
V=Pp*H poniewaz jest to graniastosłup prawidłowy ma równe krawędzie czyli a=H
V=3√3/2 dm3 wystarczy podstawic i obliczysz a a póżniej a*18
16 cze 12:23