Rachunki dam radę sama policzyć tyko że nie wiem ja za te zadania
się zabrać
1) W wirówkach do szkolenia pilotów samolotów stosuję się maksymalne przeciążenie do 10g
(g=10m/s2). Taka wirówka ma kształt poziomego ramienia o długości 10m, do którego
przymocowana jest kabina z człowiekiem. Oblicz maksymalną częstotliwość tej wirówki.
2) Kierowca samochodu jadącego po poziomym odcinku drogi z prędkością 90km/h zaczyna hamować w
pewnym czasie samochód zatrzymuję się. Praca wykonana przez siłę tarcia wszystkich hamulców do
zatrzymania się samochodu ma wartość 300kJ. Oblicz masę samochodu wiedząc że energia stracona
na pokonanie powietrza stanowi 10% energii początkowej samochodu.
3) Oblicz wartość prędkości z jaką porusza się elektron, jeżeli jego energia całkowita jest 10
razy większa od energii spoczynkowej.
4) 3 mole tlenu poddana przemianie izochorycznej, uzyskując przyrost temperatury o 100K. Oblicz
zmianę energii wewnętrznej tlenu. Masa atomowa tlenu (O2) wynosi 32g/mol jego ciepło właściwe
przy stałej objętości ma wartość 649 J/kg*K
| mV2 | ||
Ek= | ||
| 2 |
| mV2 | ||
1,1* | =300kJ /*2 | |
| 2 |
jutro mam sprawdzian całoroczny więc muszę
wiedzieć jak się za nie zabrać.
| J | ||
Cw=649 | ||
| kg*K |
| m | ||
n= | ||
| M |
Rabinka − wielkie dzięki
W wirówkach do szkolenia pilotów samolotów stosuję się maksymalne przeciążenie do 10g
(g=10m/s2). Taka wirówka ma kształt poziomego ramienia o długości 10m, do którego
przymocowana jest kabina z człowiekiem. Oblicz maksymalną częstotliwość tej wirówka
v2=r*a
v2=r*10g
v2=10*10*10
v=10√10
v=2πfr
| v | ||
f= | ||
| 2πr |
| 10√10 | √10 | |||
f= | = | |||
| 2π*10 | 2π |
jestem wdzięczna że mi pomogłaś
powodzenia