Kongruencja i problemy z nią związane.
Student: 7x=(przystaje) 5 (mod 2009) Prosiłbym o rozwiązanie z krótkim uzasadnieniem ponieważ nie wiem
co się robi w przypadku takim jak ten. Bardzo bym był wdzięczny za jak najszybszą odpowiedź
ponieważ zostało mi bardzo niewiele czasu na rozw tego zadania. Z góry dziękuje.
16 cze 20:26
Lucyna: oznacza to, że 7x jest wielokrotnością całkowitą 2009 powiększoną o 5. To jest tak jakby
licznik, który po przemierzeniu 2009km się zeruje i w tym wypadku pokazuje 5.
7x = 2009k + 5 /:7
| | 5 | |
x = 287k + |
| gdzie k jest całkowite |
| | 7 | |
16 cze 20:33
Vax: Czyli dana kongruencja nie ma rozwiązania, najlepiej skorzystać z Chińskiego Twierdzenia o
resztach i zauważyć, że dana kongruencja jest równoważna:
{7x == 5 (mod 41)
{7x == 5 (mod 49)
Ale 2 kongruencja nie ma rozwiązania, ponieważ żeby istniało rozwiązanie musi zachodzić
nwd(7,49) | 5 co w naszym przypadku powoduje sprzeczność.
Pozdrawiam.
20 kwi 21:38