równania wielomianowe
iwona: a.) 27x3+54x2−x−2=0
b.) x4−16=0
Jak poprzednio prosiłabym o wytłumaczenie.
16 cze 18:41
mila: w b masz a2−b2 a=x2 b2=4
16 cze 18:43
Kejt: a) wyłączasz wspólny czynnik przed nawias:
27x3+54x2−x−2=0
27x2(x+2)−1(x+2)=0
i teraz tak:
27x2(x+2)−1(x+2)=0
(x+2)(27x2−1)=0
i liczysz "x" dla każdego nawiasu osobno czyli:
x+2=0 v 27x2−1=0
jakieś pytania?
16 cze 18:50
iwona: no i co dalej? bo do tego momentu rozwiązałam i raz wyszło mi,że x=−2 ⋁ x=4 ⋁ x=−4 a za drugim
razem (rozwiazujac troche inaczej) ,że x=2 ⋁ x=−2 i teraz nie wiem co jest dobrze
16 cze 18:50
iwona: chodzilo mi o ten b.) przyklad
16 cze 18:51
Kejt: hmm.. do mnie to pytanie? znaczy mojego przykładu ;>
16 cze 18:51
Kejt: właśnie..
jak Ci 4 wyszło?
16 cze 18:52
mila: pamietaj że 12=1 czyli mozesz zastosować a2−b2=(a+b)(a−b)
16 cze 18:54
Madzia: b)
x
4−16 = (x
2−4)(x
2+4) = 0
czyli (x
2−4) = 0 v (x
2+4) = 0
pierwsze równanie:
(x
2−4) = (x+2)(x−2) = 0 czyli x=2 v x=−2
drugie równanie:
(x
2+4) = 0
x
2 = −4 sprzeczność
ostatecznie:x=2 v x=−2
16 cze 18:58
Kejt: sorry. myślałam, że to do mnie. coś mi się dzisiaj miesza..
16 cze 19:03