Wyznaczyć asypmptotę funkcji
muszka: Wyznaczyć asymptotę funkcji, umie ktoś
16 cze 18:11
Jack:
określ dziedzinę i zbadaj zachowanie funkcji na jej brzegu (zwykle oznacza to badanie granicy z
obu stron funkcji w puncie wykluczonym z dziedziny). jeśli wyjdzie po którejś ze stron
nieskończoność oznacza to istnieje asymptoty pionowej. Poziomą badasz przez przejście do
granicy z x→±∞.
16 cze 18:33
AS: Podaję wzory (chociaż w każdym podręczniku matematyki można je znaleźć)
Równanie asymptoty: y = a*x + b gdzie
| | f(x) | |
a = lim(x→∞) |
| , b = lim(x→∞)(y − a*x) |
| | x | |
16 cze 19:18