czesc: ile punktów wspólnych ma okrąg o średnicy 5 z prostą jeśli środek tego okręgu oddalony jest od
tej prostej o 4
16 cze 19:36
Kejt: nie ma w ogóle, bo promień jest mniejszy od 4.. 5:2=2,5 2,5<4
16 cze 19:38
Madzia: średnica = 5
czyli r (promień) = 2,5
skoro 4 > 2,5 to ...
16 cze 19:38
mila: narysuj to sobie srednica to odcinek który przechodzi przez środek i; przecina na pół okrąg"
promień jest polową średnicy r=d/2=5/2=2,5 czyli od środka do brzegu okręgu jest 2,5
prosta od środka odległa jest o 4 4>2,5 czyli nie ma punktów wspólnych
16 cze 19:42