Prawdopodobieństwo
Dominika prosi o pomoc: Rzucamy monetą pięć razy. Oblicz jakie jest prawdobodobieństwo że:
a)co najmniej raz wypadnie orzeł
b)co najwyżej trzy razy wypadnie reszka
16 cze 10:30
Gustlik: |Ω|=W
25=2
5=32
ad a) z dopełnienia: A' − nie wypadnie orzeł, czyli mamy same reszki
|A'|=1 − jest tylko 1 taka mozliwość
|A'|+|A|=|Ω|
Stąd |A|=|Ω|−|A'|=32−1=31
ad b)
Tu chyba będzie lepiej drzewkiem, na skróty nie za bardzo się da, pomógłbym, ale niestety mam
problemy z rysowaniem na tej stronie, zawiesza mi się komp. Musisz zaznaczyć gałęzie
zawierające co najwyżej 3 reszki, pomnozyć prawdopodobieństwa (każde = 1/2) i dodać gałęzie.
18 cze 01:10
malibu:
b) schematem Bernoulliego (ale nie ma go w programie nauczania)

lub tak:
zdarzenie przeciwne do A
A
' −− reszka wypadła 4 lub 5 razy
A
4 −−− reszka wypadła 4 razy i 1raz orzeł
A
5 −−− reszka wypadła 5 razy
A
'= A
4 U A
5
| | 5+1 | | 6 | | 3 | |
P(A')= |
| = |
| = |
|
|
| | 25 | | 32 | | 16 | |
18 cze 18:59