Pomocy !!!
Kaaasia: Jak się zabrać za tą granicę, aby znaleźć asymptoty

f(x)=
exex−1
Jak w ogóle dziedzinę tu określić

bo wychodzi, że e
x = 0, bynajmniej mi się tak wydaje
16 cze 22:56
robinka: w mianowniku jest ex−1 ?
16 cze 22:57
robinka: ex=1
ex=e0
x=0
16 cze 22:58
robinka: x≠0
16 cze 22:58
Kaaasia: Czyli dziedzina to xε(−
∞,0)∨(0,
∞)

Dalej jak policzyć granicę przy
∞ dla tej funkcji ?
16 cze 23:05
robinka: liczymy patrzysz na wykres e
x
lim
| | ∞ | | ex | |
x −>+∞ f(x)= |
| symbol nieoznaczony liczysz pohodne = f(x)= |
| =1 |
| | ∞ | | ex | |
lim
musisz jeszcze policzyć lim x−−>0
16 cze 23:10
Jack: tak, tak wygląda. liczysz ją na brzegu zbioru będącego dziedziną.
16 cze 23:10
robinka: dziedzina jest taka jaką podałaś
16 cze 23:10
Kaaasia: no to już rozumiem co i jak ^^ aczkolwiek na kolokwium wykładowca powiedział nam, że mamy to
zrobić bez de'Hospitala

i tu schodki się zrobiły, myślałem jak to przekształcić ale
zgłupiałam...
16 cze 23:17
robinka: dlaczego nie można, przecież to jest funkcja hmmm
16 cze 23:19
Jack: a w jakim punkcie chciałaś granicę liczyć?
16 cze 23:20
Kaaasia: znaczy się doszedł do wniosku, że będziemy mieć za łatwo ^^
16 cze 23:20
16 cze 23:20
Jack: zeby moc skorzystać z d'Hospitala , funkcje muszą być ciągłe, różniczkowalne no i dawać 00
lub ∞∞.
16 cze 23:21
robinka: teś=też
ex się skrócą
16 cze 23:22
Kaaasia: bo dla zera z tego co pamiętam to ex−1ex = 1 , ale z nieskończoności wyjść to nie mam
zielonego pojęcia
16 cze 23:22
Jack: dobra, zapamiętaj kiedy można z tej reguły korzystać. W zasadzie sprawdza się tylko
nieoznaczoność. TO warunek KONIECZNY − nie bez niego możesz zapomniec o tej regule.
16 cze 23:23
Kaaasia: No tak, gdy mamy nieoznaczoność to robimy de'Hospitala. Tak jak mówiłam normalnie też bym
skończyła na tym , ale zakazał nam de'Hospitala żeby zobaczyć jak nam idzie robienie granic
bez de'Hospitala
16 cze 23:29
Jack:
Ok

Tylko zrozumiałem że MOŻNA tu z tego skorzystać tylko, że facet mam zabronił żebyście się
pomęczyli. Tymczasem ja nie dojrzałem tu nieoznaczoności, dlatego nie dziwie się że prof. wam
nie pozwolił

Stąd też było moje pytanie o to, w którym punkcie chciałaś liczyć granicę
(korzystać z reguły d'Hospitala).
16 cze 23:31
robinka: ex lim x−−>+∞ = ∞ tak ?
16 cze 23:32
robinka: | ex | | ∞ | | ∞ | |
| = |
| = |
| czy nie |
| ex−1 | | ∞−1 | | ∞ | |
16 cze 23:33
robinka: | ex | | ∞ | | ∞ | |
| dla lim x−>+∞ |
| = |
| czyś nie ? albo źle myślę ? |
| ex−1 | | ∞−1 | | ∞ | |
16 cze 23:35
Kaaasia: no mi się również tak wydaje że tu jest właśnie taka nieoznaczoność ^^
16 cze 23:40
Jack:
Ok, oczywiscie że jest nieoznaczoność. Po prostu nie wiedziałem juz czy liczycie w x0=0 czy w
jakimś innym. Przepraszam za zamieszanie. Oczywscie można skorzystać z reguły dla x→∞.
16 cze 23:45