ja: w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 3 i 4 wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długość:
16 cze 17:00
Święty: 2,4
16 cze 17:09
mila: narysuj ten trójkat podstawa 4 po lewej kat prosty i bok 3cm przeciwprostokatna=5
z Pitagorasa a2+b2=c2 32+42=c2 9+14=c2 25=c2 5=c
narysuj z wierzchołka gdzie jest kat prosty wysokość pod katem prostym do przeciwprostokątnej
Ta wysokość dzieli trójkat na dwa trójkaty podobne do siebie i do tego dużego trójkata
Trójkaty podobne mają równe stosunki przyprostokątnych. Zaznacz na przyprostokątej od lewej
bok trójkąta jako x a drugi y,wysokosć oznacz h
3/4=x/h=h/y
x+y=5
x=5−y
3/4=x/h mnoże na ukos 3/4=4/h tu też
3h=4x 3y=4h /;3
3h=4(5−y) y=4/3*h
3h=20−4y
3h=20−4*4/3*h
3h=20−16*h/3
813*h=20
25*h/3=20
h=60/25=21025=2,4
16 cze 18:25
dd: Dzięki
stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku długości 3 wynosi
16 cze 18:54
mila: narysuj to i powiedz ile wynosi promien koła wpisanego jeżeli bok kwadratu=a
16 cze 18:57
Kejt:

zrobię to na wyrażeniach algebraicznych..
R − promień okręgu opisanego
r − promień okręgu wpisanego
a − bok kwadratu
d − przekątna kwadratu
d=a
√2=2R
r=
12a
dalej kombinuj sam..
16 cze 19:00
mila: liczysz?
16 cze 19:14
dd: nie rozumiem jak mam to teraz robić
16 cze 19:21
Kejt: na początek oblicz R i r..
16 cze 19:23
mila: odpowiedz na pytanie ile wynosi promien koła wpisanego
16 cze 19:23
mila: popatrz na rysunek koło jest w kwadracie stykają sie to czemu jest równa średnica
16 cze 19:27
Kejt: Mila.. spokojnie ;>
16 cze 19:28
mila: ja jestem spokojna
16 cze 19:36
Kejt: ale wiesz.. jeśli on(a) to liczy to Ci raczej nie odpisze.. ;>
16 cze 19:38