Czy dobrze
gruszkins: Chce sie upewnić czy dobrze zrobilem zadanie (zeby mniej wiecej wiedziec)
Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)=2x3 − 3x2 − 6x + 9
W(x)=2x2 (x−3) − 6(x−3)
W(x)=(x−3) (2x2 − 6)
W(x)=(x−3) (x2 − 3)
W(x)=(x−3) (x−√3) (x+√3)
x1=3 x2=√3 x3=−√3
16 cze 19:17
mila: Nie jak wymnozysz to masz 2x2−6x2−6x+18
16 cze 19:20
mila: podpowiedzieć?
16 cze 19:24
gruszkins: nom przydalo by sie
16 cze 19:24
mila: w nawias 2x−3
16 cze 19:25
gruszkins: czyli
2x2 (2x−3) − 6( x−3)
16 cze 19:26
gruszkins: sory 6(2x−3)
16 cze 19:27
mila: Nie jak pomnożysz to masz 4x2−6x2 −6x+18
16 cze 19:28
konrad509: Wyszło by Ci wtedy takie coś: 4x3−6x2−6x+18
16 cze 19:29
mila: masz 2x3 jezeli podzielisz to przez 2x to wyjdzie x2 a w drugim taki sam nawias
16 cze 19:30
mila: Wyciąganie przez nawias to dzielenie całośc dzielisz cos przed nawias coś zostaje napisz to
sobie w ułamku u góry 2xxx na dole 2x jak zaczniesz skracac to zostanie xx czyli x2
taeraz u góry 6x a na dole 2x ile będzie przed nawias ?
16 cze 19:33
mila: 6x=2*3*x a na dole 2x
16 cze 19:34
16 cze 19:37
mila: tam jest tak samo jak wyciągniesz i pózniej pomnożysz to musi wyjść to co bylo
spróbuj wyciągnąć 3x przed nawias 6x4+ 9x3−18x2−3x
16 cze 19:46
mila: To co napisałam o tych ułamkach to zebys lepiej to zobaczył naprawde liczy sie w pamieci
16 cze 19:47
konrad509: mila tak trochę niejasno tłumaczy

Idea polega wyłączeniu przed nawias wspólnego czynnika:
W(x)=2x
3 − 3x
2 − 6x + 9
W(x)=x
2(2x−3)−3(2x−3)
W(x)=(2x−3)(x
2−3)
16 cze 19:47
mila: człowiek chce sie nauczyc to po co piszesz gotowca
16 cze 19:53
gruszkins: aha takie coś to ja to inaczej zrobilem
czyli dalej bedzie cos takiego?
czyli
W(x)= (2x−3) (x−3) (x+3)
ee czy jakos tak? pewnie zle
16 cze 19:55
mila: jezeli pomnozysz to wyjdzie x2−9 jezeli masz a2− b2 to musisz to na pierwiastki rozbić
np x2−16=(x+4)(x−4) √x2=x √16=4 wiesz już?
16 cze 19:59
konrad509: Może prędzej zrozumie z gotowca
16 cze 20:01
gruszkins: aha takie coś to czyli dwie trójki pójdą pod pierwiastek a to na początku to jak bedzie?
W(x) = (2x−3) (x−√3) (x+√3)
16 cze 20:09
mialem z tego 5+:

tak sie czuje jak slucham tych glupot
16 cze 20:14
mila: tak jak Konrad napisał czyli teraz musisz podać x
16 cze 20:19