Funkcja
Godzio:

Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie

Przebieg zmienności funkcji
D: x ∊(−
∞,2,5>
ZW: (0,
∞)
Miejsca zerowe: x = 0, x = 2,5
f(0) = 0
Granice:
| | 1 | | x2*√5−2x | |
limx−>−∞ = |
| x2 * √5−2x = limx−>∞ |
| = |
| | 2 | | 2(5−2x) | |
| | 1 | |
limx−>2,5 = |
| x2 * √5−2x = 0 |
| | 2 | |
Pierwsza pochodna
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = ( |
| x2)'√5−2x = ( |
| x2)'*√5−2x + x2*(√5−2x)'= |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| * 2x * √5−2x + x2 * |
| * (−2) = |
| 2 | | 2√5−2x | |
Czy coś jeszcze trzeba liczyć ?
16 cze 12:43
b.: wyglada ok
mysle, ze dobrze byloby jeszcze znalezc przedzialy monotonicznosci (zbadac znak f')
16 cze 12:57
Godzio:
No i tutaj nie wychodzi

f'(x) > 0
x(5−2x) − x
2 > 0
x(−3x + 5) > 0
16 cze 13:07
Godzio: bo to chyba powinno być (0,2)
16 cze 13:07
b.: aha zgubiles czynnik 1/2 w liczeniu pochodnej:
masz: + x
2*(
√5−2x)'
| | x2 | |
a powinno byc: + |
| *(√5−2x)' |
| | 2 | |
16 cze 13:12
b.: oczywiscie zle napisalem pierwiastek: √5−2x, a nie √5−2x
16 cze 13:12
Godzio: ano tak

Dzięki
16 cze 13:14