jaki wynik?
OLKA: ∫sinx /cosxdx=
16 cze 22:32
Jack:
−ln cos x +c
16 cze 22:33
16 cze 22:34
Jack:
to się robi nawet bez podstawienia. Po prostu korzystamy z tego że w liczniku mamy (niemal,
| | U'(x) | |
tzn. brakuje minusa) pochodną mianownika. Ogólnie jest tak że jeśli ∫ |
| dx, to |
| | U(x) | |
wynikiem jest ln U(x) + c. Stąd prosty wynik Twojej całki.
16 cze 22:36
robinka: masz racje, ale nie wszyscy to widza, więc wolę uczyć metodą podstawiania
16 cze 22:37
Jack:
oki
16 cze 22:38
OLKA: tytlko skad to: −∫1/t dt sie wzielo
16 cze 23:05
Lucyna: Olka robisz podstawienie za cosx = t
liczysz pochodną i otrzymujesz
−sinx dx = dt ⇒ sinx dx = −dt czyli zamiast wyrażenia sinx dx piszemy −dt
z w miejsce cosx wstawiamy t w ten sposób otrzymujemy:
| | −dt | | 1 | |
∫ |
| = {minus można wyciągnąć przed całkę} = −∫ |
| dt |
| | t | | t | |
16 cze 23:24
b.: drobne poprawki: ...to wynikiem jest ln |U(x)| + c,
−ln|cos x| + c
17 cze 07:27