WIELOMIANY
iwona: Liczby 2,−1 oraz 5 są pierwiastkami wielomianu w(x) stopnia trzeciego i w(x)=40. Wyznacz
współczynniki tego wielomianu.
MOGŁBY MI KTOŚ TO WYJAŚNIC KROK PO KROKU? ŻEBYM UMIAŁA ZROBIC ANALOGICZNIE PODOBNE ZADANIE
JUTRO NA ZALICZENIU. BARDZO MI NA TYM ZALEŻY ! Z GÓRY DZIĘKI
16 cze 18:38
Jack:
wielomian trzeciego stopnia ma postać w(x)=ax3+bx2+cx+d ale skoro ma trzy pierwiastki to
znaczy ze daje się zapisać w postaci iloczynowej w(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3), gdzie xi to
pierwiastki. Przypuszczam że w w(x) − zamiast "x" coś innego powinno stać.
16 cze 18:43
iwona: dostałam dokładnie takie zadanie i na pewno był tam x.. wydawało mi się,że można to rozwiąc za
pomocą układu równań. Potrafi ktoś w ten sposób? Bo twój jest dla mnie niejasny.. Ale dziekuje
za chęc pomocy
16 cze 18:47
Jack:
Jesli chcesz się trzymać wiernie swojego zapisu, to wielomian "w(x)=40" nie ma żadnego
pierwiastka... co oczywiste. A na początku zapisałaś że w(x) ma 3 pierwiastki... więc na pewno
mówimy o dwóch różnych wielomianach... albo w tym "w(x)=40" jest błąd.
16 cze 18:56
iwona: nie zauwazylam, moj blad

masz racje tam powinno byc w(3)=40
16 cze 18:58
Jack:
ok, to teraz podstaw to postaci iloczynowej za x1,x2,x3 pierwiastki, za "x" wartość 3 i
przyrównaj wszystko do 40. Co zyskasz? Policzysz współczynnik "a". To będzie koniec.
16 cze 19:00
iwona: to tylko jeden wspolczynnik musze obliczyc?
16 cze 19:06
Kejt: resztę masz już podane ;>
16 cze 19:07
iwona: nadal tego nie rozumiem... "Ludzie dzielą się na trzy grupy : na tych, co umieją liczyć i na
tych, co nie umieją." i ja chyba należe do tych co nie umieją
16 cze 19:10
iwona: może mi ktoś to rozwiązac? bo chce zobaczyc gdzie robie blad..
16 cze 19:13
iwona: najlepiej za pomocą układu równań
16 cze 19:17
Lucyna: w(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3),
x1 = 2
x2 = −1
x3 = 5
podstaw za x1;x2;x3
następnie oblicz a
W(3) = a(3−x1)(3−x2)(3−x3) = 40
jak obliczysz a to wpiszesz je, wymnożysz nawiasy i podasz liczby które stoją przy potęgach od
najwyżesz potęgi do wyrazu wolnego i to są właśnie współczynniki tego wielomianu.
16 cze 20:02