proszę o pomoc. oblicz promien kola
Ola:

czesc. potrzebuje pomocy przy tym zadaniu.
Promień koła jest o 2 cm dłuższy od połowy cięciwy oddalonej od środka koła o 20 cm. oblicz
długość promienia koła.
zrobilam rysunek i teraz stoje w miejscu bo nie wiem jak sie za to dalej zabrac. prosze o Wasza
pomoc.
r=0,5c + 2cm
16 cze 20:17
Lucyna:

w ten sposób otrzymujemy trójkąt prostokątny o podstawach a i a+2 oraz przeciwprostokątnej
równej 20... z twierdzenia Pitagorasa wyliczysz a i następnie policzysz r = a+2
16 cze 20:55
Ola: dziekuje bardzo za pomoc
16 cze 21:32
Baykowsky: a+2 to przeciwprostokatna a nie 20.
poza tym uwaga estetyczna mowimy o okregu a nie o kole.
okrag jest opisany za pomoca rownania (x−a)2 + (y−b)2 = r2
a kolo (x−a)2 + (y−b)2 =< r2.
roznica mala ale jednak
16 cze 22:45
Lucyna: raju jak to widzę to się wstydzę, ale nie cofnę już postu, także mogę przyznać jedynie rację
Ola tam przyprostokątne to a i 20 a przeciwprostokątna to a+2.
16 cze 23:02
Baykowsky: zdarza sie

wazne zeby dziewczyna bledu nie zrobila,
jutro o 8:00 mam egzamin z rownan rozniczkowych zwyczajnych i boje sie ze nie zalicze...:(
16 cze 23:17
Lucyna: a to powodzenia, różniczki jak to dawno temu było:( ja bym tego teraz na pewno nie zaliczyła,
ale za Ciebie będę trzymać kciuki, może idź spać, zawsze się lepiej myśli jeśli się człowiek
porządnie wyśpi, możesz mnie wziąć na przykład

tego co niewyspanie robi z człowiekiem,
wydawało mi się, że w tw Pitagorasa jest niemożliwością zrobić byka
16 cze 23:19
Baykowsky: dzieki przyda sie i to BARDZO

dobranoc wszystkim
MATEMATYKA KRÓLOWA NAUK

!
16 cze 23:22
Lucyna: dobrej nocy

i jeszcze raz powodzenia
16 cze 23:25
Jack:
powodzenia! Mogę Ci zdradzić co sam miałem pare dni temu

Trzymam kciuki!
16 cze 23:26
17 cze 09:30