matematykaszkolna.pl
Funkcja kwadratowa, zadanie z parametrem Damian: Witam, proszę bardzo o pomoc bo nie za bardzo wiem jak się zabrać do tego zadanka.. Dla jakich wartości p dziedziną funkcji y= 2x2 + px + p jest R?
16 cze 22:27
Jack: Wskazówka: będzie dziedziną będzie R wtedy, gdy to co pod pierwiastkiem będzie ≥0. Jak to ma się do Δ?
16 cze 22:28
Damian: Czyli Δ musi być <0 żeby nie było miejsc zerowych?
16 cze 22:30
Jack: miejsca zerowe mogą być. Zauważ, że wyraz pod pierwiastkiem może przyjmować zero. Grunt, żeby nie przyjmował wartości mniejszych od 0. Ale w dobrym kierunku idziesz emotka
16 cze 22:32
Damian: Czyli tak, to wszystko pod pierwiastkiem ma być ≥0 z tego Δ=p2 −8p. Δ ≥0 p2 − 8p ≥0 p2≥ 8p p≤ 8 czyli odpowiedź to <0,8>?
16 cze 22:40
robinka: rysunekp(p−8)≥0 p∊(−,0> ∪<8,)
16 cze 22:44
Godzio: dobrze mówiłeś na początku mamy a > 0 więc Δ ≤ 0
16 cze 22:44
Godzio: tyle że może być jedno miejsce a nie 2, jeśli są 2 miejsca zerowe to już przyjmuje wartości ujemne
16 cze 22:45
Godzio: Δ = p2 − 8p = p(p−8) ≤ 0 p ∊ <0,8>
16 cze 22:46
Jack: Delta musi być ≤0, dzięki temu wykres mający ramiona w górę ("a">0) nie osiągnie wartości mniejszych od 0 (nie przejdzie pod oś OX).
16 cze 22:47
Jack: dokładnie tak emotka
16 cze 22:47
robinka: ja tylko poprawiłam to co on napisał emotka przepraszam, macie racje emotka Δ≤0
16 cze 22:50
Damian: A ten pierwiastek to ominąć czy jak? Bo już teraz wszystko rozumiem, poza tym co z tym pierwiastkiem. Wynik dobry wyszedł, taki jak powinien. Dziękuję za pomoc, intryguje mnie tylko ten pierwiastek jeszcze. Jakbyście mogli to wytłumaczcie proszę emotka
16 cze 22:52
Godzio: Ale o co dokładnie CI chodzi ?
16 cze 22:54
Jack: Damin, jak masz p2≥8p, to nie powinieneś skracać przez "p" bo nie wiesz czy p>0 czy p<0. Żeby nie rozpatrywać przypadków lepiej przerzucić na jedną stronę, wyciągnąć "p" przed nawias i będziesz miał gotową postać iloczynową.
16 cze 22:54
Jack: DOBRY WYSZEDŁ ALE PRZYPADKIEM!
16 cze 22:55
Lucyna: dziedzina to takie liczby dla których wyrażenie ma sens, może sobie wyobrazić rozwiązanie takiego zadania: −121 ? nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych. Masz określone we właściwościach każdej funkcji, dla pierwiastka jest to że liczba pierwiastkowana jest nieujemnaemotka no a w każdym razie dla pierwiastka parzystego stopnia...
 1 
drugi przykład to proporcjonalność odwrotna y =

x 
dziedziną tutaj jest jak myślisz co?
 1 
podpowiem Ci ile to jest

?
 0 
16 cze 22:58
Damian: Czyli to pod pierwiastkiem musi być ≥0, Δ<0 i a>0. I to są założenia potrzebne do tego zadania tak? Później je porównać i koniec?
16 cze 23:09
Lucyna: to jest taki algorytm zaczynasz od tego kiedy funkcja ma sens, a ma sens wtedy gdy wartość pod pierwiastkie jest dodatnia ⇔ funkcja kwadratowa o ramionach skierowanych do góry jest nieujemna ⇔ najmniejsza osiągana wartość jest 0 a to ⇔ Δ≤0
16 cze 23:16
Jack: To się nazywa uzasadnienie emotka
16 cze 23:19