. Otóż: na jednym poziomie stoją dwa naczynia, każde w
kształcie walca obrotowego. Jedno napełnione jest wodą, drugie zaś puste. Z pierwszego
naczynia, którego pojemność wynosi 65,4 litra, wypływa w pierwszej sekundzie 4 litry wody, a w
każdej następnej 0,2 litra mniej niż w poprzedniej. Jednocześnie do drugiego naczynia wlewa
się w pierwszej sek. 1,5 litra wody, a w każdej następnej sek. o 0,5 litra wody więcej niż w
poprzedniej. Kiedy wyrównają się poziomy wody w obu naczyniach, jeśli stosunek powierzchni dna
pierwszego naczynia do powierzchni drugiego jest równy 3:2?
Zaczęłam tak:
V1 = Pp1 * H1 = 65,4
| Pp1 | 3 | ||
= | |||
| Pp2 | 2 |
Pomoże ktoś?