Gustlik: |Ω|=6*36=216 (reguła mnożenia − na kostce masz 6 możliwości, na kartach − 36)
Żeby liczba oczek i liczba na karcie była równa, to muszą być np. takie wyniki:
2 oczka → 2 trefl, 2 karo, 2 kier, 2 pik → 4 możliwości
3 oczka → 3 trefl, 3 karo, 3 kier, 3 pik → 4 możliwości
..............
6 oczka → 6 trefl, 6 karo, 6 kier, 6 pik → 4 możliwości
|A|=5*4=20 (5 wyników, bo na kostce mogą być 2, 3, 4, 5 lub 6 oczek − 1 oczko odpada, bo nie
ma karty z numerem 1 − i do tego wylosowana karta z tym samym numerem, a w talii mamy po 4
karty z takim samym numerem, bo mamy 4 kolory, dlatego 5*4)