wyznaczyć całkę ogólną równania zupełnego
KRISU: wyznaczyć całkę ogólną równania zupełnego

(2xcosy)dx+(2y−x
2siny)dy=0
16 cze 15:29
Jack:
| | dF(y,x) | | dF(y,x) | |
policz F(y,z) z |
| =P(y,x)=2xcosy oraz F(y,z) z |
| =Q(y,x)=2y−x2siny, |
| | dx | | dy | |
przyrównaj i wyłuskaj czystą postać F(y,x) pamiętając o dodaniu stałej na koniec.
16 cze 16:05
Jack:
dla przyzwoitości można sprawdzić, czy to w ogóle jest równanie zupełne. (niby polecenie
sugeruje taką opcję ale nigdy nie zaszkodzi)
16 cze 16:14