Zadanie z wielokątów podobnych.
Kris: Powierzchnia stanu Kansas jest równa 213 000 km2. Przyjmując, że ma on krztałt prostokąta o
jednym boku swukrotnie dłuższym od drugiego, podaj, jakie byłyby wymiary tego prostokąta w
centymetrach na mapie w skali 1:10 000 000. Odpowiedź podaj z dokładnością do dwóch miejsc po
przecinku.
16 cze 23:21
Lucyna:

moje ulubione zadanie

a*2a = 213000[km
2]
2a
2 = 213000[km
2]
a
2 = 106500 [km
2]
a = 326,3433774 km
teraz zamieniamy to na cm 1km = 1000m = 100 000cm
a = 32634337,74 cm
skala 1:10 000 000 zatem musimy a : 10 000 000 = 3,26cm
16 cze 23:31
Kris: Wielkie dzięki za szybką odp.
16 cze 23:53
Kris: A mam jeszcze jedno pytanie. Jak doszłaś do tego, że a2 nie podniesione do tej potęgi(czyli a
) to 326,3433774 km?
17 cze 00:11
Bogdan:
Można tu skorzystać z zależności dotyczących figur podobnych.
Jeśli skala podobieństwa figur podobnych jest równa k, to stosunek pól tych figur jest
równy k
2.
| | 1 | |
W tym zadaniu: k = |
| , P1 = 213000 km2 = 2,13*1015 cm2 |
| | 107 | |
| P2 | | 1 | | 2,13 * 1015 | |
| = ( |
| )2 ⇒ P2 = |
| = 21,3 |
| 2,13*1015 | | 107 | | 1014 | |
2a
2 = 21,3 ⇒ a
2 = 10,65 ⇒ a ≈ 3,2634 ≈ 3,26 i 2a ≈ 6,5269 ≈ 6,53
17 cze 00:38
bzzz: Kris, nie wiem jak Ty ale ja w niektórych przypadkach używam kalkulatora

np gdy chcę wiedzieć jaka liczba pomnożona przez siebie daje 106500
a
2 = 106500 / nakładamy stronami pierwiastek bo chcemy mieć a nie a
2
√a2 = a {ponieważ to długość boku zatem nie może być ujemna} =
√106500 i do policzenia
właśnie tego pierwiastka przydaje się kalkulator, oczywiście można to ręcznie wyliczyć, cóż
ale to nie egzamin z arytmetyki więc pozwoliłam sobie na odrobinę luksusu i sięgnęłam po
kalkulator

Pozdrawiam serdecznie.
17 cze 09:08