Ile było pięciozłotówek a ile dwuzłotówek ?
nyśka: W czasie kwesty zebrano do puszki 150 zł. Wśród 41 zebranych monet była tylko jedna złotówka, a
poza tym tylko dwuzłotówki i pięciozłotówki. Ile było pięciozłotówek, a ile dwuzłotówek ?
POMOCY

trzeba ułozyc równanie

! Z góry dzięki

wiem tylko że ma wyjśc że dwuzłotówek jest 17 a pięciozłotówek 23. Pomocy


16 cze 21:34
Kejt:
x+y+1=40
2x+5y+1=150
16 cze 21:36
Kejt: poprawka.. x+y+1=41
16 cze 21:37
nyśka: dzięki

No ale prosze o rozwiązanie.
16 cze 21:39
Kejt: rozwiążesz to bez problemu.. wynik wychodzi taki jak podałaś.
16 cze 21:41
nyśka: ok dzięki bardzo
16 cze 21:42