matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania logarytmiczne.
michał:
1
a) log
<
/div>
(x
2
−5x+4)=0
2
b)log(9+log
3
(log
2
x))+1=0 c) log(2−x) + log (x+1)=0
16 cze 20:04
robinka:
c) log(2−x)(x+1)=0 Zał. (2−x)(x+1)>0 x=2 −> b x=−1 −> a x∊(−1,2) 10
0
=(2−x)(x+1) 1=2x+2−x
2
−x x
2
−x−1=0 Δ=1+4 Δ=5
1−
√
5
x
1
=
>roz
2
1+
√
5
x
2
=
>roz
2
16 cze 20:19
robinka:
b)log(9+log
3
(log
2
x))+1=0 log(9+log
3
(log2x))=−1 10
−1
=9+log
3
(log
2
x)
1
−9=log
3
(log2x)
10
9
−8
=log
3
(log
2
x)
10
89
−
=log
3
(log
2
x)
10
3
−
89
10
=log
2
x dokończ
16 cze 20:28