help
wyrażenia wymierne: Pomóżcie to obliczyć.
| | a2−25 | | a2+5a | |
c) |
| : |
| |
| | a2−30 | | a2−8 | |
16 cze 21:51
robinka: masz to zapisać w najprostszej postaci ?
16 cze 21:59
wyrażenia wymierne: tak i wyznaczyć dziedzinę
16 cze 22:07
robinka: Zał x−1≠0 x≠1
Df∊R/{1}
| 2x+3(x−1) | | 2x+3x−3 | | 5x−3 | |
| = |
| = |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
resztę robisz podobie sprowadzasz do wspólnego mianownika i robisz założenia na do mianownika
spróbuj zrobić b przykład (sama/sam).
16 cze 22:13
wyrażenia wymierne: a jak to zrobić z dzieleniem i mnożeniem?
16 cze 22:17
robinka: | (a−5)*(a+5) | | a2−8 | | (a−5) | | a2−8 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| a2−30 | | a(a+5) | | a2−30 | | a | |
Zał
a
2−30≠0
a
2−8≠0
można to jeszcze prosciej zapisac ale nie wiem czy ma to sens, skorzystaj ze wzorów
a
2− b
2=(a−b)(a+b)
16 cze 22:24
wyrażenia wymierne: | 2 | | 1+x | | 2x−(1+x) | | x−1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| x | | x2 | | x2 | | x2 | |
df x∊r/{0}
takie coś?
16 cze 22:24
robinka: tak
16 cze 22:31
wyrażenia wymierne: | | 3x*3x | | 2x−1 | | 3x | |
d) |
| * |
| = |
| |
| | 2(2x−1) | | 3x | | 2 | |
zał 4x−2≠0 i 3x≠0
x≠
12 i x≠0
Df x∊R/{0,
12}
tak ma to być?
16 cze 22:33
robinka: tak
16 cze 22:34
robinka: bardzo dobrze
16 cze 22:35
wyrażenia wymierne: a w tym przykładzie c jaka będzie dziedzina?
R/{
√8,
√30}
16 cze 22:38
robinka: R/{−√8, √8, −√30, √30}
16 cze 22:40
wyrażenia wymierne: aa no tak
wielkie dzięki
16 cze 22:41