problem ze znakami, liczenie pochodnej
Ania: Problem ze znakami, pochodna
Zrobiłam tak:
| | 1 | | −2 | | 2 | |
f'(x) = ( −23√x + 3x−2 )' = −2 * |
| x |
| + 3*(−2)x−3 = − |
| − |
| | 3 | | 3 | | 33√x2 | |
6/x
3
| | 2 | |
a ma wyjść |
| − 6/x3 |
| | 33√x2 | |
to samo z innym przykładem:
| | 3 | | −1 | | 15 | |
f'(x) = (54√x3 − 3(x−4) )' = 5 * |
| x |
| − 3 * (−4) x−5 = |
| + |
| | 4 | | 4 | | 44√x | |
| | 15 | | 12 | |
a ma wyjść |
| − |
| |
| | 44√x | | x5 | |
Proszę o pomoc.
16 cze 16:39
Jack:
dobrze zrobiłaś.
16 cze 16:46
b.: tez sprawdzilem i tez mi wyglada na to, ze dobrze zrobilas −− chyba jest blad w odpowiedziach
16 cze 16:51
Jack:
albo może inny przykład robiłaś − sprawdź czy dobrze przepisałaś przykład
16 cze 16:55
Ania: Sprawdziłam, dobrze przepisałam. No nic, widocznie błąd w odpowiedziach. Dzięki : ]
16 cze 17:30
Ania: A jak wykorzystać wzór
(f * g)' = f'g + fg'
kiedy mamy trzy nawiasy?
tzn np. w sytuacji ((x2 + 2)(x3 − 4)(x5 − 3))'
16 cze 19:04
Jack: wymnóż dwa nawiasy i zostaną dwa

albo weź dowolne dwa w nawias kwadratowy.
Wtedy dostniesz: { [] * () }' = []' () + [] ()'
16 cze 22:25