..
Arek: Metoda podstawiania
4x=6−4y / /2
2x+3=y
2x=3−2y
2x+3=y / −2x−3
y=−2x−3
2x=3−2y
2x=3−2(−2x−3)
y=−2x−3
2x=9+4x //2
y=−2x−3
x=4,5+2x
y=−2x−3
he
16 cze 17:45
konrad509: Ale kombinacje

4x=6−4y
2x+3=y
4x=6−4(2x+3)
4x=6−8x−12
4x+8x=6−12
12x=−6
x=−1/2
2*(−1/2)+3=y
−1+3=y
y=2
16 cze 17:51
Arek: Wiem ze istnieją 2 sposoby rwania metody podstawiania ale wolał bym ta 1 moja
16 cze 17:55
konrad509: Metody są dwie, ale nie podstawiania. Jedna z nich nazywa się metodą podstawiania, a druga
metodą przeciwnych współczynników. To co zrobiłem to jest metoda podstawiania
16 cze 17:57
Arek: wynik rzeczywiście ma wyjść y=2 x=−0,5
ale ja takiego czegoś się nie uczyłem wiec trochę było by dziwne w szkole. Uczymy sie tak a ja
robię tak
16 cze 18:00
mila: Arek jak juz miałeś 2x=3−2y trzeba było podstawic to do drygiegorównania po lewej stronie
4x=6−4y/:2
2x+3=y
2x=3−2y/:2
3−2y+3=y
x=1,5−y
6=3y /:3
x=1,5−y
2=y
x=1,5−2
y=2
x=−0,5
y=2
16 cze 18:00
Arek: mila dzięki o to mi chodziło, kurce czasami zdaje mi sie e rozumie bo znam kolejności działań
ale tak nie jest
16 cze 18:02
Arek: 3−2y+3=y możesz wytłumaczy skąd to
16 cze 18:10
bbb: LOL
16 cze 18:13
nn: αβδΩ
16 cze 18:14
bbb: wynik rzeczywiście ma wyjść y=2 x=−0,5
ale ja takiego czegoś się nie uczyłem wiec trochę było by dziwne w szkole. Uczymy sie tak a ja
robię tak
16 cze 18:15
bbb: ββ≈≥≤Ωδ
16 cze 18:15
bbb: hello
16 cze 18:15
mitek: hello
16 cze 18:15
konrad509: mila dzieląc to '4x=6−4y' przez 2 otrzymał takie coś '2x=3−2y'. Potem w tym drugim równaniu
zastąpił 2x, tym co wyszło z pierwszego równania, czyli 3−2y.
16 cze 18:17
Arek: czyli podstawianie z 1 niewiadoma. THX tym co pomogli
16 cze 18:25