ciąg arytmetyczny
Madzia: Mam problem z zadaniem: oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
(a
n) wiedząc, że a
6+a
9+a
12+a
15 = 20. Bardzo proszę o pomoc

Chodzi mi o
metodę rozwiązywania.
16 cze 18:24
Jack:
Zauważ, że a9+a12 = a6+a15=a...
16 cze 18:39
Madzia: Aaa... czyli chodzi o to, że a
1+a
20=a
2+a
19 itd.(+to co napisałeś
Jack) i z
tego obliczę 20 pierwszych wyrazów. Wielkie dzięki
16 cze 18:51
Jack:
16 cze 18:53
Jack:
jakbyś miała jednak kłopoty dodam, że we wzorze na sumę S
20 mamy w liczniku "a
1+a
20".
16 cze 18:58
Madzia: dziękuję
16 cze 19:00
Jack:
Powodzenia!
16 cze 19:01