krp24
imię lub nick: 24. Korba OA porusza się z prędkością kątową ω = 2 [rad/s] i przyśpieszeniem kątowym ε = 1
[rad/s²]. Dla przedstawionego schematu, wyznaczyć prędkości i przyśpieszenia liniowe
oznaczonych punktów mechanizmów oraz prędkości i przyśpieszenie kątowe wybranego ogniwa.
Dane do zadania:
OA = 17 [cm]
AB = 12 [cm]
AD = 32 [cm]
BC = 15 [cm]
http://157.158.18.1/zadania/k2/k2-24.jpg
16 cze 20:16
imię lub nick:

metodą super pozycji?

co dalej?
16 cze 20:51
damian:

ja prędkości tak zrobiłem
16 cze 21:18
Mateusz: To masz zadanie z fizyki czy mechaniki do technikum ?
16 cze 21:41
Moras: Damian ja zrobiłem tak samo.
Mateusz zadanie jest z mechany ale zupełnie inna szkoła
16 cze 21:42
end: A czy Vb nie będzie miało przypadkiem kierunku prostopadłego do |OB| ?
16 cze 21:43
imię lub nick: według mmnie prędkość prędkość punktu b wyznaczona jest jedynie dla ruchu postępowego i do niej
trzeba dodać prędkość punktu b w ruchu obrotowym względem punktu d (dodać wektorowo).
16 cze 21:45
end: A jak będzie wyglądać sprawa z przyśpieszeniami w tym zadaniu?
16 cze 21:55
imię lub nick: sprawa wygląda tak że najpierw liczymy prędkości

a potem liczymy na zaliczenie. podaj jak
wyliczyć te prędkośći
16 cze 22:03
robinka: zalezność między V=ω r nie można z takiej zależności skorzystać ?
16 cze 22:10
imię lub nick: w ten sposób możemy wyliczyć Va
16 cze 22:15
Mateusz: Acha to nie moja działka w takim razie w mechanice z tego co wiem np do wyznaczania równań
momentów sił w układach przestrzennych stosuje sie regułę prawej ręki natomiast fizycy stosują
do tego rachunek wektorowy wiec jak to ma byc zadanie z mechaniki technicznej to rozwiązanie
fizyczne nic ci tu nie da
17 cze 09:06