matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.8.2014
Zadania
Odp.
6
XXX:
Od czego zależy, czy używamy do sprawdzania granicy funkcji wielu zmiennych twierdzenia o
1
trzech funkcjach czy podstawiając np(
,0)
n
2
mango:
zapisz w postaci jednej potęgi: a)2
4
: 2
−
5
=
3
Krzyś:
Co znaczy taki zapis: |x| ?
2
slimak:
wylicz x, wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są: a) 7, x+3, 2
16
kamil:
x
(
log (2, x) =16
8
Cyber Marian:
3
√
3
jak to inaczej zapisać ?
10
Karl:
PILNE
2
natalia5299:
wyznacz funkcje kąta rozwartego
5
arko:
Może mi ktos wyjasnic dlaczego w tym zadaniu poprawną odpowiedzią ma być odpowiedź d? http://postimg.org/image/lc916ns2j/
12
pigor:
... , może wystarczy np. tak : ponieważ |a+b| ≤ |a|+|b| i średnia ar. ≤ średnia kw.,
5
zadanie:
Znajdz baze ortogonalna podprzestrzeni tych wielomianow stopnia co najwyzej cztery okreslonych na odcinku [0, 1] (z iloczynem skalarnym <f, g>=∫0
1
f(x)g(x)dx), ktore spelniaja warunki
23
arko:
JAk zrobić takie zadanie http://postimg.org/image/bkrzt66fh/ wykorzystując własności o trójkątach?
7
arko:
Prosze o rozwiązanie i wytłumaczenie do tego zadania
http://postimg.org/image/bkrzt66fh/
12
Patryk:
2
x+3
+2
x
=72
7
arko:
Prosze o rozwiązanie tego zadania http://zalacznik.wp.pl/d685/image003.jpg?p=4&t=IMAGE&st=JPEG&ct=QkFTRTY0&wid=1676&POD=1&type=&zalf=Nowe&tsn=140897715685138895&sid=9536ad55b4163d2fa3657c76231bfcf7
9
john2:
granica funkcji
2x − 1
2 − 1
1
lim
x−>1
= [
] = [
] = ±
∞
x − 1
1 − 1
0
12
PatrykTryk:
Witajcie moi mili. Mam tutaj oto taką nierówność:
1
matematy:
rozwiąż równanie 2x
3
−x
2
−9=−18x
10
Zbynek:
1
wyznacz zbiór wartości f(x) =
1 + sinx
1 + sinx ≠ 0
4
arko:
Czy na poprawkowej maturze z matmy można mieć ołówek?
10
Blue:
Dodaję ostatnie dwa zadania, z którymi mam problem (od razu zaznaczam, że jeszcze nie przerabiałam logarytmów na rozszerzeniu, więc może dlatego ich nie umiem rozwiązać ; p)
1
sadsdfdsdssd:
wyznacz wzor funkcji , ktorej wykresem jest prosta rownolegla do prostej y=− jedna piąta x +6 i przechodzaca przez punkt P=(5,2) prosze o dokladne rozpisanie zad.
3
sadsdfdsdssd:
:::rysunek::: wyznacz wzor funkcji , ktorej wykresem jest prosta równoległa do prostej y=−jedna piąta x + 6
3
Blue:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x
3
−3mx+3 przez x−m jest mniejsza od 3, gdy: A. m∊(−∞,3)
12
Jacek:
:::rysunek::: Oblicz stosunek objętości kuli wpisanej w walec do objętości kuli opisanej na tym walcu. Jeżeli
5
MYM:
cosα−cos
3
sinα−sin
3
α
= tgα
7
Blue:
Równanie ||x
2
−4|−1| = p ma dwa rozwiązania dla : A. p∊{−1}U<3,∞)
4
zadanie:
mam macierz A i chce ja zapisac w ukladzie wspolrzednych [1,2,3], [1,1,0], [0,1,1]. chcialbym skorzystac ze wzoru A=PA'P
−1
. Mozna tak zrobic? Co tutaj bedzie macierza
1
sadsdfdsdssd:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x−3|+1 jak sie za to zabrac? prosze o dokladne wytlumaczenie
0
SONIA:
Firma farmaceutyczna, sadzi ze istnieje prawdopodobienstwo 0.95 , ze UKL dopusci leki do obrotu jesli nie beda mialy skutkow ubocznych. W przeciwnym wypadku prawdopodobienstwo dopuszczenia
2
miszczu:
W równoległoboku ABCD o bokach długości 10 i 6 cm poprowadzono prostą EF, która wyznacza równoległobok EBCF podobny do równoległoboku ABCD. Oblicz obwód równoległoboku EBCF
6
Blue:
Równanie x
2
−ax+b = 0 ma dwa pierwiastki niezerowe x
1
i x
2
takie, że
1
1
+
>0. Współczynniki a i b spełniają warunek:
x
1
x
2
A. a>0, b>0
1
dawcio18:
Trójkąt równoramienny prostokątny i przeciwprostokątnej długości 4 obócono wokół jednej z przyprostokatnych. Oblicz V i Pc
14
arko:
Jak obliczyć długość odcinka zaznaczonego na rysunku?
http://s24.postimg.org/tjhp48fpx/image.jpg
Pewnie trzeba zastosować tw.
7
arko:
Jak zrobić takie zadanie?
8
arko:
Jutro mam mature poprawkową z matmy, niby sie uczyłem, ale nie wiem czy skutecznie, najgorzej jestz planimetrią. Może jakieś wskazówki?
5
Dejf:
:::rysunek::: Wykaż że jeśli α,β są miarami dwóch kątów trójkąta, a R jest promieniem okręgu opisanego na tym
2
dawcio18:
Pilnie potrzebuje rozwiązania tego zdanka, bardzo bym prosił : Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu 19 i kącie wewnetrznym 60.
2
natalia5299:
4,wyznacz sin i cos mając dane
2
matius:
Witam was. wiem że to forum dla maturzystów ale możę ktoś z was się znajdzie który umie robić całeczki. Chodzi mi bardziej o sprawdzenie toku rozumowania. Zdjęcie w którym rozwiązałem
5
Marek:
później w takiej kolejności jak byś wykonywał normalne działania.
10
Marek:
rozłóż na czynniki a
8
+b
8
3
student:
pyt 1. Pokaż, że jeśli funkcja f jest okresowa i ma granicę w +
∞
, to jest stała.
6