wyznacz wzor funkcji , ktorej wykresem jest prosta równoległa do prostej y=−jedna piąta x + 6
i przechodzaca przez ppunkt P(5,2)
prosze o dokladne rozpisanie zadania
| 1 | ||
y=− | x+6 | |
| 5 |
| 1 | ||
Wzór nowej funkcji: y=− | x+b | |
| 5 |
| 1 | ||
2=− | *5+b | |
| 5 |
| 1 | ||
Ostatecznie: y=− | x+3 | |
| 5 |
| 1 | ||
k:y = − | x +6, P = (5,2) | |
| 5 |
| 1 | ||
l || k ⇔ a = − | ||
| 5 |
| 1 | ||
l: y = − | x + b | |
| 5 |
| 1 | ||
Czyli prosta l: y = − | x + 3 | |
| 5 |
| 1 | 1 | |||
y−2=− | (x−5) ⇒ y=− | x+3 | ||
| 5 | 5 |