matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
matematy:
rozwiąż równanie 2x
3
−x
2
−9=−18x
25 sie 16:45
Janek191:
2 x
3
− x
2
+ 18 x − 9 = 0 x
2
(2 x − 1) + 9*( 2x − 1) = 0 ( 2 x − 1)*( x
2
+ 9) = 0 2 x − 1 = 0 x
2
+ 9 > 0 x = 0,5 ======
25 sie 16:56