Tożsamość trygonometryczna
MYM: cosα−cos3sinα−sin3α= tgα
25 sie 15:27
MYM: cosα−cos3αsinα−sin3α =tgα
sory tam był błąd
25 sie 15:29
jakubs: | cosa(1−cos2a) | | 1 | |
| =ctga*tg2a= |
| *tg2a=tga |
| sina(1−sin2a) | | tga | |
25 sie 15:34
MYM: a czemu tam wyszło pozniej ctga*tg2a ?
25 sie 15:41
razor: | cosx(1−cos2x) | | cosx*sin2x | | sinx | |
| = |
| = |
| = tgx |
| sinx(1−sin2x) | | sinx*cos2x | | cosx | |
25 sie 15:43
jakubs:
(1−cos2a)=1−(1−sin2a)=sin2a
(1−sin2a)=1−(1−cos2a)=cos2a
25 sie 15:45