obliczanie wysokości trojkąta
arko: Jak zrobić takie zadanie?
"w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 6 i 8, wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długość"
poprawna odpowiedź to 4,8, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
25 sie 12:40
ICSP: a,b, − przyprostokątne,
c − przeciwprostokątna
h
c − wysokość poprowadzona na przeciwprostokątna.
zatem
a*b = c * h
c
skąd
25 sie 12:44
arko: co oznacza "hc − wysokość poprowadzona na przeciwprostokątna. " Jak to wyglaąda na rysunku? To
nie ejst przeciwprostokątna?
DLaczego stosuje sie tam wzór na pole?
skąd wzieło sie a*b = c * hc skoro wzór wygląda inaczej
Nic z tego nie wiem
25 sie 14:24
jakubs:
hc
25 sie 14:41
Bogdan:
Może moje uwagi tu zawarte
256252 pomogą
25 sie 14:43
arko: A nie możecie napisać rozwiązania tego zadania, zebym zobaczył jak to wygląda?
25 sie 15:09
Piotr 10:

"w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 6 i 8, wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długość"
Można to zrobić tak
Liczymy długość przeciwprostokątnej c z tw. Pitagorasa: Zakładam, że c > 0
6
2+8
2 = c
2
c
2 = 100
c=10
Korzystam z gotowego wzoru z tablic ( strona 8 )
25 sie 15:14
pigor: ... lub z podobieństwa trójkątów prostokątnych (jeden z małych ΔΔ
| | h | | 6 | |
z dużym Δ) , wtedy np. |
| = |
| ⇒ 10h= 6*8 ⇔ 0h= 48 ⇒ h=4,8.  |
| | 8 | | 10 | |
25 sie 16:10