W trójkącie prostokatnym wysokości mają długość 12 15 i 20. Jaka długość mają odcinki, na które
spodek wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego, podzielil przeciwprostokatna? Mam
nadzieje ze dobrze oznaczylem boki − wysokość poprowadzona z wierzcholka kata prostego jest
zawsze najmniejsza.
1.sposób
c=√152+202
c=25
25=x+y
y=√400−144
y=16 wiec po podstawieniu do poprzedniego rowniania x = 9
Lecz proszę o pomoc przy drugim sposobie na to zadanko:
W trojkacie prostokatnym wysokość poprowadzona z wierzcholka kata prostego rowna sie
pierwiastkowi z iloczynu dlugosci odcinkow ktore tworzy na przeciwprostokatnej wiec taka mysl
przyszla mi do glowy ze mozna sie pobawic w rownianie kwadratowe zatem ulkad rownan:
12=√xy
25=x+y
| 144 | ||
144=xy ⇒ | = x no i podstawiamy i mamy ronianie kwadratowe tylko mi wychodza dwa | |
| y |
PS Δ = 652 −574=49
Małe równanko: y2−25+144=0
y1 wychodzi mi 9 a y2 16
Idę odpocząć
Zachodzą tu związki:
| 1 | 1 | a*b | |||
*c*h = | *a*b ⇒ h = | , | |||
| 2 | 2 | c |
| x | h | ||
= | ⇒ h = √x * y, | ||
| h | y |
| x | h | a*h | y | h | b*h | ||||||
= | ⇒ x = | , | = | ⇒ y = | |||||||
| a | b | b | b | a | a |
| x | a | a2 | y | b | b2 | ||||||
= | ⇒ x = | , | = | ⇒ y = | |||||||
| a | c | c | b | c | c |
x=√400−144=.......
y=√225−144=.......