pilne stożki ;)
dawcio18: Pilnie potrzebuje rozwiązania tego zdanka, bardzo bym prosił :
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu 19 i kącie wewnetrznym 60.
Oblicz V i Pc
25 sie 12:28
wmboczek: 2πR=2π*19*60/360
L=19
H2+R2=L2
Rozwiązać i podstawić do wzorów
25 sie 13:44
pigor: ..., z warunków zadania [n[l=19 − dl. promienia
danego wycinka koła i zarazem tworzącej
l=19 stożka,
a ponieważ 60
o=
13π ⇒
13π*19 obwód podstawy
stożka − koła o promieniu r, czyli 2πr=
193π ⇒
r=196,
więc H
2= l
2−r
2= 19
2−
136*19
2= 19
2(1−
136)= 19
2*
3536 ⇒
⇒
H= 196√35 − długość wysokości stożka , zatem
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V=13πr
2H=
13π(
196)
2*
196√35=
13(196)3√35π
oraz
Pc=πr(r+l)= π*
196(
196+19)= (
196)
2π(1+6)=
7*(196)2π.
25 sie 14:23