trygonometria, twierdzenie sinusów
Dejf:

Wykaż że jeśli α,β są miarami dwóch kątów trójkąta, a R jest promieniem okręgu opisanego na tym
trójkącie, to obwód trojkąta jest rowny 2R[sinα+sinβ+sin(α+β)]. Narazie mam to:
| a | |
| =2R ⇔ a=sinα*2R , dalej analogicznie: |
| sinα | |
b=sinβ*2R
c=sinγ*2R
zatem: a+b+c=sinα*2R+sinβ*2R+sinγ*2R = 2R(sinα+sinβ+sinγ) tylko co dalej jak tylko co dalej
zrobic zeby sinγ byl rowny sin(α+β) − gdzie jest haczyk
25 sie 12:29
Piotr 10: Trzeci kąt δ= 1800 − ( α+β)
25 sie 12:32
Dejf: a nie 180−α+β? − tak probowalem i niewychodzi , czrmu ten nawias
25 sie 12:34
Dejf: to jakis wzor redukcyjny?
25 sie 12:38
Piotr 10: Suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi 1800
Jeżeli mamy dany kąt alfa i kąt beta to kąt gamma wynosi
γ = 1800 − α − β = 1800 − ( α+β)
Wzory redukcyjne:
sin ( 1800 − δ ) = sinδ − ogólny przypadek
25 sie 12:59
Dejf: dziena
25 sie 13:02