własnosci trojkątow
arko: JAk zrobić takie zadanie
http://postimg.org/image/bkrzt66fh/ wykorzystując własności o trójkątach?
Wiem, ze naprzeciwko 30 stopni ma być najmniejszy kąt, a przyprostokątna takiego trójkąta to 2
razy ten najmniejszy kąt. a średni bok czyli przyprostokątna przy kącie alfa to a pierwiastek
z3. Umiem to stosować tylko na prostych, przejrzystych trojkątach, ale tutaj nie wiem jak to
zastosować
25 sie 19:32
Eta:
Podaj treść zadania, bo coś Ci się pokićkało
25 sie 19:33
Piotr 10: NIe ten link
25 sie 19:34
jakubs: To zadanko już było
25 sie 19:34
J:
Napij się wody...
25 sie 19:34
Eta:
25 sie 19:34
Eta:
Może pił "wodę ognistą"
25 sie 19:35
J: Chba tak...

Pozdrawiam...
25 sie 19:36
Janek191:
I ∡ A M B I = 0,5 α
więc
α + 0,5 α = 360o
1,5 α = 360o / : 1,5
α = 240o
==========
25 sie 19:38
25 sie 19:38
J:
Witaj
Janek191 ... Ty się też napij...
25 sie 19:39
Eta:
@
Janek
Napij się
π..wy
25 sie 19:39
Eta:
Pozdrawiam
J
25 sie 19:40
pigor: ..., z warunków zadania
α+β= 360
o i α=2β ⇒ 3α= 360
o ⇒
α= 120o , czyli odp.
C. .
25 sie 19:40
J:
Gdzie Wy jesteście,że taki upał...
25 sie 19:41
Eta:
Oooo ... następny się "urwał"

(
π... skąd masz treść zadania ?
Napijcie się "wody ognistej"
25 sie 19:42
pigor: ... no tak moje bzdety o 19:40.; przepraszam
a więc jeszcze raz
α+β+360o i α=2β − kąt α − środkowy i β − wpisany
oparte na tym samym łuku ⇒ β=
12α i α+
12α= 360
o /*2 ⇒
⇒ 3α= 720
o ⇒
α= 240o .
25 sie 19:51
arko: kurde nie ten link... chwila
25 sie 19:51
arko: Kurde, ale dlaczego piszecie tam α+β+360 a potem robicie działanie z samym alfa czyli bez bety
α+1/2α= 360
sory ale mam dzisiaj sparaliżowany mózg i nie moge sie skupić, wiec musze miec wszystko
przejrzyście
25 sie 19:56
arko: O to zadanie mi chodziło
http://postimg.org/image/4xecjhoyj/
a więc jeszcze raz
Ak zrobić takie zadanie wykorzystując własności o trójkątach?
Wiem, ze naprzeciwko 30 stopni ma być najmniejszy kąt, a przyprostokątna takiego trójkąta to 2
razy ten najmniejszy kąt. a średni bok czyli przyprostokątna przy kącie alfa to a pierwiastek
z3. Umiem to stosować tylko na prostych, przejrzystych trojkątach, ale tutaj nie wiem jak to
zastosować
25 sie 19:58
Eta:
25 sie 20:06
arko: Czyli tak:
− trójkąt CAD jest równoboczny − ale skąd to wiadomo?
a drógi trójkąt skąd wiadomo jaki jest? Po tym, że jest tam 30stopni? To zapewne ten trójkąt
http://ulinks.net/62209 ale przecież któryś bok chyba powinien być dwa razy dłuższy od najmniejszego no nie?
25 sie 20:16
Mila:
Patrz na rysunek Ety z godziny 20:06
∡CDB=180−60=120
∡BCD=180−(30+120)=30⇔ΔBCD jest równoramienny ma dwa kąty równe to i dwa boki też ma równe.
∡DCA=90−30=60 to trzeci kąt w ΔCAD też ma 60o⇔Δ ten jest równoboczny,
Teraz już jasne?
25 sie 20:46
arko: Nie, skąd wiadome, ze przy kącie 30stopni ma być 4pierwiastek z3 a naprzeciwko tego 4
26 sie 01:10