25 sie 18:48
Piotr 10: Dobra lecimy, wiem , że masz jutro poprawkę:
I ∠ AMBI = I ∠AOBI = β
Korzystam teraz z twierdzenia mam nadzieję, że je znasz, a jak nie to masz w tablicach
maturalnych
Kąt środkowy oparty na tym samym łuku co kąt wpisany jest dwa razy większy od kąta wpisanego.
Kąt wpisany jest dwa razy mniejszy ( wniosek z tego )
A więc:
| | 1 | |
I ∠ AMBI = I ∠AOBI = |
| α |
| | 2 | |
Kąt pełny to 360
0
1,5α=360
0 : 1,5
α=240
0
Podziękuj czasami za rozwiązanie zadania, bo na razie to nikomu nie podziękowałeś
25 sie 18:56
25 sie 18:57
arko: sory za to, ze nie dziękuje ale mam teraz taki burdel w głowie, ze nie wiem co sie dzieje
25 sie 19:08
Mila:
1) Oznaczmy ∡AMB=∡AOB=x− kąt wpisany oparty na tym sammym łuku co kąt α.
α=2x
i α+x=360
3x=360
2x=240.
2) Możesz eliminować odpowiedzi.
Gdyby α=160 to wtedy x=200
200+200>360 a suma kątów w czworokącie wynosi 360o
Próbuj dalej.
25 sie 19:08
arko: Dziękuje, zrozumiałem
ps: jest jakiś sposob na to, zebym wiedzial, że w danym zadaniu trzeba ułożyć równanie, a nie
kombinowac w inny sposob?
Na przykład w tym zadaniu niby wiedziałem, ze kąt śrdokowy jest 2 razy większy, ale nie
rpzyszło mi do glowy, ze trzeba rownanie ulozyc
25 sie 19:14
Piotr 10: Hmm. Mogłeś zauważyć, że kąt alfa to kawałek kąta pełnego. Ale nie miałeś reszty częsci tego
kąta pełnego, więc trzeb kombinować z równaniem
25 sie 19:15
Piotr 10: A wiesz przecież żę kąt pełny to 3600
25 sie 19:16