proszę o wytłumaczenie, lub podanie własności z której mogę to policzyć
kamil: x(log (2, x) =16
25 sie 23:00
kamil: xlog (2, x) =16
25 sie 23:03
Mila:
W wykładniku masz log2(x) ?
25 sie 23:10
kamil: Tak, jest 2 do potęgi log...
25 sie 23:16
kamil: Powinno wyjść 4 i 1/4 ale nie wiem jak do tego dojść
25 sie 23:20
jakubs: xlog2x=42
25 sie 23:30
Ajtek:
jakubs wyszło Tobie 4,25?
25 sie 23:31
jakubs: Tak
25 sie 23:32
jakubs: | | 1 | |
yy tzn Ja mam wyniki 4 i |
| . |
| | 4 | |
A Tak w ogóle to cześć
25 sie 23:33
Ajtek:
Liczę od początku

Witaj
Mila

.
25 sie 23:34
Ajtek:
Cześć
25 sie 23:34
25 sie 23:37
kamil: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładnie o co chodzi?
25 sie 23:37
Ajtek:
Ja idę takim tropem:
x
log2x=16
Teraz z definicji logarytmu:
log
ab=c ⇔ a
c=b ⇒ a=x, c=log
2x, b=16, zatem: log
x16=log
2x
Jestem zmęczony, mogłem się machnąć
25 sie 23:42
Mila:
x
log2(x)=16
x>0
logarytmuję obustronnie
log
2(x)*log
2(x)=log
2(16)⇔
(log
2(x))
2=4
log
2(x)=2 lub log
2(x)=−
============
25 sie 23:56
Ajtek:
Czyli zmęczenie

. Czas spać
25 sie 23:58
kamil: Ajtek, dobry sposób, rozwiązałem nim kolejne zadania tego typu

Dzięki wszystkim za pomoc
26 sie 00:02